Teutenwoning Henri Rijcken

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 28, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Teutenwoning Henri Rijcken

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Teutenwoning Henri Rijcken, genoemd naar de linnenfabrikant Henri Rijcken-Heynen, die het gebouw optrok in 1889. Vanaf 1932, eigendom van de familie Spaas. Heden woning van architect A. Spaas, die tegen de gevel van de aanpalende woning in 1992 zijn kantoor oprichtte.

Wat schuin ten opzichte van de straat gelegen, van een voortuintje voorzien, door een monumentale rode beuk beschaduwd, alleenstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand; vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien) met centrale dakkapel met puntgevelvormige bekroning voorzien van schouderstukken met vaasbekroningen, geprofileerd topstuk met bol en ingeschreven rondboogvenster in geprofileerde omlijsting met centrale rankwerkversiering, alsook recente linkerdakkapel onder plat dak.

Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw op dito plint met vooraan vier betraliede rechthoekige keldergaten; grotendeels vernieuwd houtwerk, doch behouden geprofileerde kroonlijst op consoles met acanthusversiering. Gevel gemarkeerd door puilijst, hoeklisenen en middenrisaliet, op de eerste bouwlaag met imitatievoegen, op de tweede met panelen in rotsbepleistering voorzien van een centrale wolvenkop. Gelijkaardig paneelwerk, zonder wolvenkop, op de borstweringen. Omlopende fries in rotsbepleistering met rozetten. Getoogde vensters in geprofileerde omlijstingen op neuten met beschilderde lekdrempels, kordon vormend op de tweede bouwlaag, waaronder consoles, op de eerste bouwlaag bestaande uit een parellijst, trigliefen en guttae, op de tweede bouwlaag uit een diamantkop en een acanthus. Getoogde verdiepte deur in gelijkaardige omlijsting met typisch traliewerk uit de jaren 1950 en recente hardstenen trap; deurportiek met opzij en bovenaan paneelwerk met centraal schijfmotief.

Analoog opgevatte, doch eenvoudiger zijgevels, met gelijkaardige, ditmaal op de tweede bouwlaag van paneelwerk in rotsbepleistering met centrale rozetten voorziene hoeklisenen en met veelal latere rechthoekige muuropeningen. Rechterzijgevel met recent aangebouwde garage onder plat dak.

Achteraan, recente aanbouw onder dito dak.

  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001,p. 153.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.