Molenromp van Nieuwe Molen

Beschrijving

Behouden romp van windmolen, type bovenkruier of grondzeiler, zogenaamde "Nieuwe molen", "Stenen molen" of "Van Leemputtensmolen" naar de tweede eigenaar, schepen Jan-Jozef Van Leemput (1801-70), van 1843 of 1845 en als een rond element aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

Hij bestond uit een graanwindmolen met hierin een olieslagmolen. Op 6 december 1869, afrukken van kap en wieken door stormwind. Vanaf 1928 uitgebaat door molenaar Edgard Mennen, die in het molenlichaam een elektrische molen bijbouwde. Na samenspraak met de eigenaar werd de molen bovendien hersteld. Zo vernieuwde men onder andere de wieken, de kammen van het grote kamwiel en de zwepen om de molen te verkruien. In 1935, aankoop door genoemde Mennen. Tijdens een orkaan op 14 november 1940, afrukken van de wieken van de molen. Mennen maalde verder met de elektrische molen tot in 1972.

Voor de helft gecementeerde, naar boven toe versmallende ronde baksteenbouw. Getoogde en rechthoekige vensters met grotendeels bewaard houtwerk. Ten zuiden, rechthoekige deur onder houten latei, met bovenlicht voorzien van ijzeren roedeverdeling. Ten noorden, analoog aangepaste korfboogpoort.

• GEERTS F. e.a., Door het zand getekend. Bijdragen over landschap en verleden van de Kempsense grensgemeente Lommel, uitgegeven naar aanleiding van de milleniumviering in 1990, Lommel, 1990, p. 418, 381, afbeelding 63 op p. 381, afbeelding 6 op p. 419.
  • HOLEMANS H. & SMET W., 1981, p. 105-106, 196, 197, 198, afbeeldingen 99-101 op p. 109.
  • INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, in: Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 27, prentkaart nummer 48.
  • INDEKEU B., THIRION R. & THIJS W., Laat de wieken maar draaien, de molen maalt weer! Historiek en restauratie van de windmolen te Lommel-Kattenbos, in: Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 4, Lommel, 1989, p. 5-6, afbeelding.
  • KNAEPEN R. & SMEULDERS F.V., red., Zo was... Lommel, Antwerpen, 1973, prentkaart op p. 43.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee euwen (1800-2000), in: Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 56-57, 114, 150 afbeeldingen op p. 57, 150.
  • MENNEN V., Van Vriesput tot Klein Duitsland. Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen, in: Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 10, Lommel, 1992, afbeeldingen op p. 225, 370.
  • VANDUFFEL F., Industrialisatie en verandering: Lommel tussen 1890 en 1914, in: Maaslandse monografieën 37, Assen, 1983, p. 44, 61 (noot 32).

Auteurs: Pauwels, Dirk