Tolhuis

Beschrijving

Heden leegstaand, voormalig tolhuis "In de Roode Leeuw" en later "In de Kanonsbal", laatstgenoemde naam naar de in een puntgevel van het huis ingemetselde kanonskogel van twaalf pond, verwijzend naar het optreden van de Nederlandse artillerie in augustus 1831 gedurende de Tiendaagse Veldtocht, waarbij dit projectiel in de paardenstal van het goed terechtkwam.

Het gebouw wordt aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Op de Ferrariskaart (1771-77) komt op deze plek al een langgestrekt pand voor. Erf niet toegankelijk.

Breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) tussen aandaken met geprofileerde hardstenen schouderstukken, bakstenen topstukken en vlechtingen. Baksteenbouw. Markerende hoeklisenen en blind fries met geprofileerde hardstenen lijst en dito houten kroonlijst. Beluikte rechthoekige vensters op geprofileerde hardstenen lekdrempels op dito consoles; bewaard houtwerk. Rechthoekige deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting onder dito druiplijst op consoles; vernieuwd houtwerk.

Met klimop begroeide linker zijpuntgevel. Rechter zijpuntgevel met ritmerende lisenen, getrapt baksteenfries met dropmotief en twee rechthoekige vensters op eenvoudige hardstenen lekdrempels in geveltop.

Rechts aan straatzijde aansluitende originele bakstenen muur met hardstenen afwerking en rechthoekige van een rechte muizentand voorziene spaarvelden, later opgehoogd voor aanbouw van baksteen en betonplaten onder lessenaarsdak (golfplaten).

• AGTEN C., Jubileumboek 1999. Heemkundige Kring Hechtel-Eksel. Wie zijn verleden wegveegt heeft geen toekomst, Hechtel-Eksel, 1999, p. 24, afb.4.
  • JACQUES E., Bijdrage tot de toponymie van Hechtel, in Limburg, 39, 1960, p. 282 (noot 66), 328, 334; 40, 1961, p. 36.
  • JACQUES E., De gevechten te Hechtel in 1831, in Het Oude Land van Loon, 16, 1961, p. 127.

Auteurs: Pauwels, Dirk