Bunker A42 ()

Betonnen militaire constructie, gelegen langs een straatje dat Neerhonderd verbindt met de Windmolenweg. De bunker ligt op 200 meter ten noordoosten van bunker A41.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.

De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening aan oostelijke zijde. Zodoende was dit schootsveld afgestemd op dat van de inmiddels afgebroken bunker Av15. De observatiekoepel kon via klimijzers bereikt worden. Het toegangssas was bereikbaar via enkele betonnen treden. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt.

De bunker was gecamoufleerd als een gebouwtje, horende bij een boerderij. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken geplaatst en werd het geheel gecementeerd met het motief van zogenaamde ‘assestenen’, waarmee stenen uit hoogovencement worden bedoeld. Aan de achterzijde was een bijkomende muur voorzien, die eveneens gecementeerd was in hetzelfde motief. De schietopeningen staken verborgen achter houten luiken, waarop raamprofielen waren bevestigd. Op de bunker werd een schilddak uit asbestleien geplaatst met een kleine toren ter camouflage van de observatiekoepel.

Op de buitenmuren zijn enkele projectielinslagen te zien, vermoedelijk afkomstig van de gevechten in mei 1940. Op bevel van de Duitse bezetter werden in 1941 ijzeren onderdelen uit de bunkers verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Ook hier is onder meer de observatiekoepel verwijderd.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2021: Bunker A42 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/362753 (geraadpleegd op ).


Bunker ()

Voorliniebunker (bunkernummer A42) tussen de steenweg Aalst-Gent en de Schelde (hoek Neerhonderd), gelegen in het industrieterrein Neerhonderd. Onderdeel van de bunkergordel "Bruggenhoofd Gent" of TPG (Tête de Pont de Gand) die vanaf 1933 aangelegd werd door het Belgische leger ter verdediging van Gent. De militaire linie met 228 schuilplaatsen liep van de Leie in Astene tot de Schelde in Kwatrecht over 24 kilometer. Bunker heden ingericht als monument ter herdenking van de gesneuvelde soldaten van de 5de linie (zie gedenkplaat boven toegangsdeur).

Goed bereikbare vrijstaande bunker gelegen aan een kleine wegel. Betonnen en bakstenen constructie met vierkante plattegrond met afgeronde hoeken. Licht hellend dak, vroeger met koepel onder klokkentorentje. Noordoostelijk georiënteerde schietgaten, gecamoufleerd als imitatievensters met vlakke lijst. Binnenin, twee parallelle kamers door sas met elkaar verbonden, voorzien voor het opstellen van een mitrailleur.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Verbeeck M. & Duchêne H. 2003: Bunker A42 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/85133 (geraadpleegd op ).