is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ruwe Schure, bestaande uit losse bestanddelen
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoeve zogenaamd "Ruwe Schure". Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Fasegewijs tot stand gekomen. Reeds op een kaart van circa 1772 staat bebouwing op dit perceel weergegeven. Op een pre-kadastraal plan van 1809 zijn een woonhuis en de huidige schuur reeds opgetekend. Op het primitief kadasterplan van circa 1830 weergave van een boerenhuis, twee landgebouwen en een bakhuis. Volgens het kadaster worden in 1878 een nieuw boerenhuis, een stal en bakhuis gebouwd in plaats van oudere gebouwen. Volgende uitbreidingen vinden plaats in 1954 en 1991.
Boerenhuis. Ten noordoosten van het erf gelegen. Volgens het kadaster gebouwd in 1878. Boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint. Gevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk.
Schuur. Ten zuidwesten van het erf gelegen. Imposante schuur gelegen aan de straat. De schuur staat reeds weergegeven op een kaart van 1809. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. Zadeldak bedekt met golfplaten.
Stal. Ten westen van het erf gelegen. Volgens het kadaster gebouwd in 1878. In 1991 uitgebreid aan de noordzijde. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.
Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)