Teksten van Oorlogsgedenkteken

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91338

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog ()

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Gelegen in een omheind perk (recent vernieuwd). Het gedenkteken is onthuld op 13 mei 1923, zie aankondiging (april 1923) in het blad van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders).

Hoge naar boven toe versmallende zuil van blauwe hardsteen op een lage dito sokkel. Doorlopende fries van witte natuursteen met palmbladeren. Op de top, beeld van witte natuursteen: soldaat met opzij gebogen hoofd; met de rechterhand houdt hij een kruis vast en met beide handen houdt hij een bloemenslinger vast (halve grootte). Op de achterzijde van de zuil, kruis in vlakreliƫf. Links en rechts van de zuil staan lage muurtjes met hoekpaaltjes.

Inscripties. Op de voorzijde van de zuil "GOD ZEGENE ONZE KINDEREN", "SOLDATEN" (de namen), "BURGERS" (de namen), "ALLES VOOR VLAANDEREN VOOR CHRISTUS". Op de witbeschilderde zijmuurtjes, "1914/ 1918" met zwarte cijfers.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 422.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. & Baert S. 2008: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/91338 (geraadpleegd op ).


Standbeeld militaire en burgerlijke doden (Werken - WOI) ()

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van Werken, gestorven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gelegen bij het voormalig gemeentehuis van Werken langs het Werkenplein.

Volgens een bericht in het blad van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders) van 1 april 1923 zou de onthulling van het gedenkteken voor de oorlogsdoden van Werken plaatsvinden op 13 mei 1923.

Binnen een omheind perk staat op een lage hardstenen sokkel een hoge naar boven toe versmallende zuil uit hardsteen met doorlopende fries uit witte natuursteen met palmbladeren. Op de top staat het beeld uit witte natuursteen van een soldaat op de halve grootte met opzij gebogen hoofd; met de rechterhand houdt hij een kruis vast en met beide handen houdt hij een bloemenslinger vast. Op de achterzijde van de zuil staat een kruis in vlakreliƫf. Links en rechts van de zuil staan lage muurtjes met hoekpaaltjes.

Op de zuil: op de voorkant 'God zegene onze kinderen', 'Soldaten', de namen, 'Burgers', de namen, 'Alles voor Vlaanderen voor Christus'. Uitgehouwen en wit beschilderde letters. De namen zijn ongeveer alfabetisch gerangschikt. Op de zijmuurtjes: '1914 1918' wit beschilderd met zwarte cijfers.

H. 312 cm x Br. 250 cm x D. 156 cm

  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (1265): Standbeeld militaire en burgerlijke doden (Werken - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2004: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196034 (geraadpleegd op ).