Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

485 resultaten


ID: 76102 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus

Markt (Assenede)
Kerk met rechthoekige plattegrond van een hallenkerk met drie gelijke beuken van vier traveeën, niet uitspringend transept met kruisingstoren op vierkante basis en drie gelijke koren met rechte sluiting.. De oudste delen van de huidige kerk in Doornikse kalksteen zijn nog de achthoekige kruisingstoren op vierkante basis, de kruisbeuk en het koor in romaanse stijl van circa 1200. De gotische zijkoren dateren vermoedelijk uit de 14de eeuw.


ID: 84433 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Kruisstraat (Dentergem)
De kapel staat op een hoogte op de kruising tussen de Kouterweg en de Kruisstraat. In 1870 werd op deze locatie de eerste kapel gebouwd door het kerkbestuur. Hiertoe werd een stuk grond aangekocht van Carolus Ludovicus Lagaisse, smid te Markegem. De kapel werd vooral in de zomer bezocht tegen tyfus en pokken, maar bood ook bescherming tegen andere kwalen. Deze vervallen kapel werd in 1979 aangereden door een vrachtwagen waarbij de gelegenheid te baat werd genomen om in 1981 met de schadevergoeding op dezelfde locatie een nieuwe kapel op te trekken. De huidige kapel, met vierkant grondplan, is opgetrokken in witbeschilderde baksteen onder een leien tentdak. Het geheel is bekroond met een vierkante houten toren onder een vierzijdige spits bedekt met natuurleien.


ID: 135043 | Landschappelijk geheel

Zammelsbroek en Trichelbroek

Geel (Geel), Eindhout, Varendonk, Veerle (Laakdal)
Deze gebied betreft een mooi gesloten valleilandschap, bepaald door de sterk meanderende loop van de Grote Nete in het noorden (Zammels Broek) en de Laak in het zuiden (Trichelbroek), met een landduin tussen beiden. De reliëf- en vochtgradiënt tussen de landduin en lager gelegen alluviale vlakten zorgt voor een gevarieerde vegetatie. De alluviale gronden langsheen de Grote Nete worden van oudsher gebruikt als graasland voor het vee en als hooiland in de zomer en zijn opgedeeld in langgerekte percelen. Het Trichelbroek wordt gekenmerkt door een kleinschalig agrarisch landschap rijk aan hagen en houtkanten. De aanwezigheid van een aantal oudere hoeves, waardevol klein bouwkundig erfgoed en talrijke kleine landschapselementen vervolledigen het landelijk karakter van dit gebied.


ID: 131029 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij bij de kluis van Bolderberg

Kluispad (Heusden-Zolder)
Aan de zuidwestkant van de kluizenaarssite is een boogvormige bomenrij van opgaande lindebomen aangeplant. Een open ruimte langs het Kluispad en bij het bedevaartsoord wordt hierdoor afgebakend. Bovenop de Bolderberg vertoeven de bedevaarders in de schaduw van de boomkruinen op een lommerrijke plek.


ID: 1670 | Bouwkundig element

Kleine dorpswoningen

Muizenhoekstraat 3-9 (Mechelen)
Kleine dorpswoningen met witbeschilderde lijstgeveltjes van anderhalve bouwlaag onder zadeldak, van circa 1864.


ID: 1684 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Sint-Lambertuslaan 6, 14 (Mechelen)
Twee enkelhuisjes van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit 19de eeuw.


ID: 214646 | Bouwkundig element

Brievenbus

Schriek (Antwerpen)
Staande, gietijzeren brievenbus van het type dat in België door de Post werd gebruikt vanaf de jaren 1930.


ID: 2641 | Bouwkundig element

Winkel

Kiliaanstraat 75 (Duffel)
Winkelhuis, voorbeeld van regionalistische wederopbouwarchitectuur, waarvoor bouwaanvraag van 1920.


ID: 132508 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van wintereik op Kruisberg

Gruitrode (Oudsbergen)
De Kruisberg (Kijktorenberg) is een landduin gelegen op de grens tussen Meeuwen en Opglabbeek. De wintereiken hakhoutstoven zijn markante elementen in het landschap. Het betreft hier een autochtone populatie van wintereik (Quercus petraea) waardoor het gebied vanzelfsprekend een grote dendrologische waarde heeft. Deze wintereiken hakhoutstoven, in de volksmond ook 'winterstoven' of 'strubben' genoemd, zouden zijn aangeplant om het stuiven van het zand tegen te beperken.


ID: 133259 | Landschappelijk element

Twee schermlindes

Borreshoefstraat 104 (Dilsen-Stokkem)
Op het einde van de Borreshoefstraat, vlak tegen de Zuid-Willemsvaart, staan in de tuin bij een voormalige hoeve twee schermlindes aangeplant als bescherming tegen (extreme) weersomstandigheden.