Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 73915 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bergstraat 11 (Brakel)
Semigesloten bakstenen hoeve met U-vormige aanleg, uitbreiding en aanpassing uit begin 20ste eeuw van oudere hoeve; open straatzijde van verharde rechthoekige binnenplaats afgesloten door breed driedelig ijzeren hek. Ten noordwesten, zijdelings aan de straat palend boerenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen. Voormalige veldkapel, gelegen op het achtererf aan voetweg. Rechthoekige bakstenen kapelletje onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 73991 | Bouwkundig element

Livineskruisen

Brakelbosstraat (Brakel)
Wegkruis bij een put met twee bankjes geplaatst in de berm van het westelijk bospad, tussen het kruispunt met twee andere bospaden in het Brakelbos. Groengeschilderd houten kruis onder met zink bekleed houten afdak. Jaartal 1782 ingekerfd onder het verdwenen Christusbeeld.


ID: 73918 | Bouwkundig element

Hoeve Vandesande

Breedstraat 7 (Brakel)
De gesloten hoeve klimt op tot de 18de eeuw en vormt een materiële getuige van een typisch agrarische bewoningsvorm met boerenbedrijf in de Vlaamse Ardennen. Het onmiddellijk omringend grasland maakt als functioneel bijhorend en oorspronkelijk cultuurlandschappelijk kader onlosmakelijk deel uit van de hoevesite evenals de deels ommuurde voormalige moestuin die de westzijde van het binnenerf afsluit en de rest vormt van een vroegere schuur.


ID: 73759 | Bouwkundig element

Diggiehoeve

Diggieweg 14 (Brakel)
Complex volgens kaartmateriaal en interieurelementen in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, vergroot in het tweede kwart van de 19de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw. Landbouwbedrijf met gekasseid vierkant erf volledig omsloten door verankerde gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen. Toegankelijk via een recente aanbouw aan de straat die uitkomt op de overzolderde erftoegang ten zuidwesten van het erf tegenover het boerenhuis.


ID: 43712 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Donkweg 5 (Brakel)
Vrij grote gesloten bakstenen hoeve, zijdelings palend aan tot zandweg versmald gedeelte van de straat. Deels gewitte bakstenen gebouwen met dezelfde aanleg als in de eerste helft van de 19de eeuw. Ten noorden, in kern oudere boerenwoning tenminste uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 74099 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapelletje met twee lindes

Dorrebeekstraat, Lepelstraat (Brakel)
Gecementeerd rechthoekig kapelletje met pannen zadeldak tussen aandaken, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw, mogelijk aangepast in de loop van de 19de eeuw, horend bij de schuin tegenover liggende hoeve Lepelstraat nummer 70. De kapel wordt beschaduwd door twee opgaande lindes.


ID: 74060 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof ten Bauwe

Elverenberg 2 (Brakel)
Gesloten bakstenen hoeve, opvallend door zijn omvang en geïsoleerd karakter binnen fraaie landschappelijke omgeving. Oorspronkelijk 18de-eeuwse hoeve met U-vormige aanleg en open erfzijde aan Kloosterbos; in de 19de eeuw uitgebreid en deels aangepast. Aan belang ingeboet door banalisering van de woning als gevolg van wijzigingen in de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 73922 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maria

Everbeekplaats (Brakel)
Driebeukige hallenkerk met uitgebouwde vierkante westtoren. Plattelandskerk gekenmerkt door zijn eenvoudig maar goed geproportioneerd uitwendig voorkomen en homogeen classicistisch interieur; als kerkgebouwtype vooral sedert de late 18de eeuw sterk verspreid doch te Everbeek-Beneden vrij vroeg in 18de eeuw gerealiseerd.


ID: 73925 | Bouwkundig element

Herenhuis

Everbeekplaats 14 (Brakel)
Alleenstaand herenhuis met voortuintje en diepe ommuurde achtertuin, in 1856 als schenking aanvaard om sindsdien als pastorie te dienen. Dubbelhuis van zes traveeën en wellicht aanvankelijk één bouwlaag minstens opklimmend tot begin 19de eeuw, vermoedelijk echter nog uit de tweede helft van de 18de eeuw en waarschijnlijk in het derde kwart van de 19de eeuw vergroot met bovenverdieping. Eenvoudig rechthoekig tuinpaviljoen met bakstenen zijwanden en leien zadeldak.


ID: 43713 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Gentsestraat 7 (Brakel)
Semigesloten hoeve gelegen naast de verdiepte vroegere trambedding van de lijn Oudenaarde-Geraardsbergen, tracé in het landschap gemarkeerd door met populieren afgeboorde langgerekte terreininzinking. Hoevegebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw en voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, boerenwoning deels teruggaand op ouder huis; deels gekasseide binnenplaats met mestvaalt in de oosthoek en waterpomp aan gemetste pijler schuin tegenover de voordeur.