Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 73831 | Bouwkundig element

Herberg de Coornblomme

Marktplein 5-6 (Brakel)
Brood-Banket Van Der Linden, voormalige herberg zogenaamd "In de Koornbloem bij Fr.Van De Weghe", voorheen "De Coornblomme". Tot 1838 eveneens vergaderruimte van gemeenteraad. In kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, mogelijk ouder. Huidig uitzicht uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 73832 | Bouwkundig element

Brouwerij Doornaert

Marktplein 7 (Brakel)
Voormalige bierbrouwerij, in 1911 omgevormd tot klooster en school van de Broeders van Liefde. Classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 74075 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Lambertusparochie met tuin

Matrouwstraat 1 (Brakel)
Aanvankelijk een pastorie van één bouwlaag en acht traveeën opgericht in 1762. Volgens bewaarde plannen door architect Alphonse Vossaert vergroot in 1888 door toevoeging van één verdieping boven een groot deel van de woning en zijdelings aanbouw van dienstvertrekken. Pastorie gelegen in een ruime, beboomde siertuin.


ID: 74108 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Michelbeke

Meierij 86, St.-Sebastiaansplein 2 (Brakel)
Enigszins opvallend hoekpand, gelegen boven het pleinniveau met een gevelbreed bordes voorzien van twee trappen. Breedhuis van vermoedelijk zes traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak, met herkenbare oude kern wellicht opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 74070 | Bouwkundig element

Het Neerhof

Molenberg 32 (Brakel)
Vrij grote hoeve van het semigesloten type met rechthoekige aanleg, deels teruggaand op kleinere hoeve met U-vormige aanleg; uitgebreid sinds de 19de eeuw met grotere bedrijfsgebouwen achter de behouden oude boerenwoning. Boerenwoning aan de straatzijde, met vrij diepe voor- en moestuin. Gewit bakstenen breedhuis van zes traveeën onder zadeldak, uit de 18de eeuw.


ID: 73847 | Bouwkundig element

Burgerhuis en zoutbedrijf

Neerstraat 24 (Brakel)
L-vormig complex met binnenplaats en grote tuin, in kern deel van groter geheel en volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In het eerste kwart van de 20ste eeuw bekleed met faiencetegels verwerkt in geometrische motieven, banden en hoekblokken in groene steen én tableaus met art-nouveau-inslag.


ID: 73854 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Neerstraat 54 (Brakel)
Achterin gelegen herenhuis, naar verluidt gebouwd als hoeve en doktershuis circa 1793 in opdracht van dokter S. Van Den Dooren; volume gewijzigd in de tweede helft van de 19de eeuw met vergroting zijvleugels en zuidhoek van achterbouw + wellicht toevoeging huidige gevelbekleding. In achtertuin leegstaande wasserijgebouwen wellicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw met zaagdaken en één schoorsteen.


ID: 73855 | Bouwkundig element

Herenhuis met landschapstuin

Neerstraat 56 (Brakel)
Monumentaal herenhuis volgens mondelinge overlevering opklimmend tot de 17de eeuw en volgens figuratieve kaarten minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Pseudovakwerk hernomen in tuinpaviljoen met pergola op zuilen, mogelijk verbouwing van paviljoen in het vierde kwart van de 19de eeuw; gelijkaardig tuinhuisje. Prachtig aangelegde landschapstuin


ID: 73961 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Nestor Debeckstraat 8 (Brakel)
Reeds herhaaldelijk aangepast rijhuis met oude kern, vermoedelijk uit de 18de eeuw; wellicht aanvankelijk drie traveeën en twee bouwlagen, met later rechts toegevoegde poorttravee onder mank zadeldak.


ID: 73860 | Bouwkundig element

Semigesloten hoevecomplex

Olifantstraat 16 (Brakel)
Semigesloten hoevecomplex, heden met U-vormige aanleg, te midden van bebouwd dorpscentrum. Met gras begroeid erf, deels omgeven door bakstenen bedrijfsgebouwen afgesloten met ijzeren hek. Hoger gelegen boerenwoning aan gekasseid pad, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.