Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 73948 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kloosterstraat 36 (Brakel)
Semigesloten hoeve merendeels gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw; vernieuwing en vergroting van een oudere hoeve die kort na 1795 zou opgericht zijn. Bakstenen hoevegebouwen met jongere aanpassingen, vernieuwde delen en recent toegevoegde bedrijfsgebouwen; rechthoekige binnenplaats. Gesculpteerd hardstenen wegkruis opgesteld voor gecementeerde korfbogige gevelnis rechts in straatgevel van stallen.


ID: 73946 | Bouwkundig element

Korootkapel en boerenwoning

Kloosterstraat 4 (Brakel)
Voormalige Korootkapel van circa 1630, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Engelen en bijbehorend voormalig huis van de bedienaar der kapel. Volgens Atlas der buurtwegen van 1844-48 gereduceerd tot twee vleugels in L-vorm van kapel en woning; later uitgebreid met bedrijfsgebouwen tot hoeve van het semigesloten type. Baksteenbouw met verwerking van Henegouwse hardsteen, enigszins aangepast in de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 73822 | Bouwkundig element

Huis Constant Weemaes

Kouterstraat 16-18 (Brakel)
Achterin hogergelegen en vrijstaand burgerhuis omsloten door lage muur met hekwerk, toegankelijk via ijzeren poort aan gemetste hekpijlers. Volgens historisch kaartmateriaal bebouwing minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, rechts verlengd met erker van rode en gele baksteen, links, extra travee en inkom.


ID: 74074 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Langenbroekweg 6 (Brakel)
Semigesloten bakstenen hoeve deels opklimmend tot de 18de tot 19de eeuw, aangepast en uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw. Toegangspoort, op noordhoek van gekasseide onregelmatige vierhoekige binnenplaats, gevormd door houten latei met pannen ezelsrug boven ijzeren hek. Bijbehorende Heilig Hartkapel, minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 43728 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Leierwaarde 24 (Brakel)
Gesloten hoeve in overwegend gewitte baksteenbouw met resten van hout- en leembouw, wellicht nog deels opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw, blijkens onder meer bouwkenmerken uit de tweede helft van de 18de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw echter nog herhaaldelijk aangepast. Deels houten en lemen dwarsschuur onder laag reikend pannen zadeldak, gedateerd 1661.


ID: 43729 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve met Onze-Lieve-Vrouwekapel

Leierwaarde 27-29 (Brakel)
Grote gesloten hoeve met landschappelijk opmerkelijke inplanting en imposant bouwvolume. Toegang gemarkeerd door twee linden en een Onze-Lieve-Vrouwekapel onder een Es. Gewit rechthoekig bakstenen kapelletje onder pannen zadeldak, vermoedelijk uit de 19de eeuw. L-vormig boerenwoning van twee verdiepingen, waarschijnlijk nog deels in kern uit de 18de eeuw.


ID: 43730 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Leierwaarde 51 (Brakel)
Aanvankelijke woning in kern vermoedelijk minstens opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw; aangepast en vergroot met toevoeging van lage bovenverdieping en achterkamers, onder mank pannen zadeldak. Links zijwaarts verlengd met vier traveeën van één bouwlaag onder pannen zadeldak, wellicht in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 73999 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Leinstraat 21 (Brakel)
Gewit bakstenen arbeidershuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; binnenshuis nog aanwezige sporen en resten van vroegere hout- en leembouw; wellicht sinds de tweede helft van de 19de eeuw geleidelijk versteend.


ID: 74003 | Bouwkundig element

Hof te Fransbeke

Leinstraat 86 (Brakel)
Aan de straat palende grote hoeve van het semigesloten type met vrijwel vierkante aanleg, gebouwd in 1737-1738. Merendeels gekasseide, ruime binnenplaats met centrale steenput. Deels gewitte bakstenen hoevegebouwen waarschijnlijk voornamelijk uit de 18de eeuw; niettegenstaande enige 19de- en 20ste-eeuwse aanpassingen bleven aanleg en globaal karakter goed behouden.


ID: 73829 | Bouwkundig element

Beenhouwerij en café Weerwolf

Marktplein 26 (Brakel)
Voormalige beenhouwerij en café, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw. Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak met gecementeerde en witgeschilderde, neoclassicistische lijstgevel op beschilderde hardstenen plint.