Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 78788 | Bouwkundig element

Blauwe Sluis

Zeedijk (Damme)
De "Blauwe Sluis" dateert van 1746 en ligt onder de Zeedijk bij de kreek "het Lapscheurse Gat", op de grens met Nederland. Het Lapscheurse Gat ontstaat wanneer in 1583 de dijken bezuiden Sluis door de watergeuzen strategisch worden doorbroken, en het hele gebied zuidwaarts overstroomt. Daarbij wordt de oorspronkelijke kern van Lapscheure volledig van de kaart geveegd. In 1611-1613 worden de Zeedijk en aansluitend de Sint-Pietersdijk opgeworpen om de onder water gezette gronden te herwinnen. De Blauwe Sluis dateert van 1746 en wordt gebouwd in opdracht van de zes Wateringen ter vervanging van een oudere zogenaamd "Sint-Jobsluis".


ID: 78928 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Zuidbroekstraat 2 (Damme)
18de-eeuws woonstalhuis, recent gerenoveerd met behoud van het karakter van de woning. Witgeschilderde bakstenen bouwonderdelen met gepekte plint, gevat onder pannen zadeldaken. De rechts aansluitende stal werd bij de renovatie omgevormd tot woonruimte.


ID: 78929 | Bouwkundig element

Hoeve 't Westhof

Zuidbroekstraat 4 (Damme)
In kern 18de-eeuwse, dat zijn naam kreeg omwille van zijn ligging ten westen van het kasteel van Oostkerke. Als pendant, op de Krinkeldijk nummer 1, de 18de-eeuwse hoeve " 't Oosthof". Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met gepekte plint, op een met gras begroeid erf met gekasseide stoepen, dat van de straat afgesloten wordt met een hek, geflankeerd door twee knotwilgen. Ten oosten, een moerbeihaag. Ten westen van de woning, een zomerkeuken met bakhuis. Haaks op de woning, aan straatkant het erf afsluitend, 19de-eeuwse schuur en stal.


ID: 78752 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve De Stamper

Zuiddijk 12 (Damme)
Indrukwekkende 18de-eeuwse hoeve, heden deels herbestemd tot uitbating met gastenkamers. Gelegen in de wijk Stampaertshoucke, waaraan de hoeve haar naam aan ontleent. Hoeve met losstaande bestanddelen, toegankelijk via poortgebouw aan de straat en lange erfoprit afgezoomd door knotwilgen. Restanten van omwalling rondom het onverhard erf, met poel ten noordoosten.


ID: 78753 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zuiddijk 14A-B (Damme)
Historische hoeve met losstaande 17de -, 18de- en 19de-eeuwse bestanddelen langsheen de straat op oudere site. Losstaande hoevegebouwen omheen erf, grotendeels aangelegd als grasperk met gekasseide stoepen. Poel aan straatzijde. Verharde erfoprit. Boerenhuis is verankerde en witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint van een en anderhalve bouwlaag onder zadeldak Witgekalkte stal, losstaande schuur, losstaande duiventoren, moestuin en boomgaard.


ID: 54532 | Bouwkundig element

Hoeve 't Zwaluwnest

Bredeweg 131 (De Haan)
Oorspronkelijk omwalde hoeve 't Zwaluwnest", zie opschrift en toegankelijk via een lange, geasfalteerde oprit.


ID: 54533 | Bouwkundig element

Hoeve Frederikshof

Bredeweg 133 (De Haan)
Hoeve met losse bestanddelen "FREDERIKSHOF" (zie houten bord), toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De hoeve staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee parallelle gebouwen gelegen in een omhaagd perceel.


ID: 54607 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof

Dorpsplaats (De Haan)
Neoclassicistische kerk, ingeplant bij de Dorpsplaats, ten westen van de Warvinge en omgeven door een ommuurd kerkhof met graftekens. Deels bewaard omlopend bakstenen pad in visgraatverband.


ID: 54551 | Bouwkundig element

Herberg Pallieterhof

Dorpsstraat 56 (De Haan)
Voormalige herberg, sedert 1983 zogenaamd "Pallieterhof" (zie geschilderd opschrift puilijst). Tot 1978 gekend als herberg "'t Oud Gemeentehuis" en ook nog een tijd als "In de stad Antwerpen". Nu in gebruik als horecazaak.


ID: 54552 | Bouwkundig element

Herberg De Grauwe Valk

Dorpsstraat 60 (De Haan)
Voormalige herberg "De Grauwe Valk". Vermeld in een ommeloper van 1660 als "daer de herberghe de valcke up staet".