Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 54580 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Polderstraat 5 (De Haan)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een deels onverhard, deels begraasd en als siertuin aangelegd erf. Toegankelijk via een lange, bekiezelde oprit. Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 214281 | Bouwkundig element

Hoeve

Ringlaan-Noord 44 (De Haan)
Gerenoveerde hoeve volgens jaartal daterend van "1754". Gebouw, voormalig woonhuis met schuur en stal, met dwarsvleugel, opgevat als een verankerde baksteenbouw met witbeschilderde muren.


ID: 54584 | Bouwkundig element

Omwalde semigesloten hoeve 't Goed ter Leeuwen

Sluizestraat 27 (De Haan)
Achterin gelegen historische hoeve die al wordt vermeld in 1511. Oorspronkelijk omwalde, semigesloten hoeve op antropogeen opgehoogd erf. Lage, verankerde bakstenen bestanddelen ingeplant in U-vorm met opening naar het zuidwesten. Gebouwen teruggaand tot de 18de eeuw maar eventueel ouder. Toegankelijk via een lange, onverharde oprit en twee erftoegangen.


ID: 54582 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Sluizestraat 31 (De Haan)
Langgestrekte hoeve op onverhard erf met bakhuisje en bakstenen stoep langsheen boerenhuis; erfbeplanting van populieren en wilgen.


ID: 54583 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve 't Klokhof

Sluizestraat 8 (De Haan)
Achterin gelegen historische hoeve " 't Klokhof" toegankelijk via een lange, geasfalteerde oprit. Omwalde hoeve die al voorkomt op een figuratieve kaart van 1701. Naar verluidt zou de hoeve zijn ontstaan in de 11de-12de eeuw als abdijhoeve. Tegenwoordig in gebruik als restaurant en antiekzaak.


ID: 54633 | Bouwkundig element

Hoeve Korenzegen

Ter Bieststraat 1 (De Haan)
Hoeve "KORENZEGEN", zie gevelsteen, met losse bestanddelen rond een verhard erf en dwars op de straat georiënteerd.


ID: 54636 | Bouwkundig element

Hof ter Meulen

Ter Bieststraat 7 (De Haan)
De site is op de Ferarriskaart (1770-1778) en een 18de-eeuwse kaart afgebeeld binnen een vierkante omwalling met erftoegang aan de westzijde. Op de westelijke helft van het erf liggen de gebouwen volgens een L-vormige opstelling met ten zuiden ervan een bakhuisje.


ID: 214307 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Vijfwegestraat 16 (De Haan)
Molenaarswoning op de hoek met de Keydorpstraat bij de (verdwenen) "Dorpsmolen" van Vlissegem. Op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601) staat de dorpsmolen ten noordwesten van de kerk afgebeeld.


ID: 54585 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Clemens met kerkhof

Vlissegemstraat (De Haan)
De huidige driebeukige hallenkerk met achtzijdige westtoren gaat terug op een 13de-eeuws kerkgebouw. Georiënteerde, driebeukige hallenkerk op nagenoeg rechthoekig grondplan met ingebouwde vierkante westtoren (oorspronkelijk vieringtoren), een schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door de sacristie en stookplaats. Verankerde baksteenbouw onder leien zadeldak op klossen. De kerk ligt te midden van het ommuurde kerkhof met graftekens.


ID: 54589 | Bouwkundig element

Clemenshof

Vlissegemstraat 17 (De Haan)
Hoeve gelegen ten zuidoosten van de kerkhofmuur aan de rand van de dorpskern, toegankelijk via een rechte, onverharde oprit. Het boerenhuis dateert volgens jaarankers in de westgevel van "1760".