Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 48551 | Bouwkundig element

Burgerhuis 't Kasteeltje Dommer

Karel Eeckhoutstraat 13 (Dendermonde)
Vrijstaand burgerhuis, ingeplant in ruime beboomde tuin met vijver en omlopende gracht. Vierdelig ijzeren hek aan de straat. Woning, evenals nummer 15, teruggaand op 18de-eeuwse omgrachte site. Merkwaardig gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak met dakvlakramen.


ID: 206967 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Karel Eeckhoutstraat 15 (Dendermonde)
Dieper gelegen haaks op de straat ingeplant voormalig boerenhuis in een ruime omringende beboomde tuin. Van straat afgescheiden door brede gracht. Toegankelijk via ijzeren hek aan gemetste vierkante pijlers op sokkel met hardstenen dekplaat.


ID: 207137 | Bouwkundig element

Nationale Bank

Kerkstraat 20-22 (Dendermonde)
Het huidige pand werd volgens een bouwaanvraag van 1923 opgetrokken als filiaal van de Nationale Bank van België naar plannen van architect Eugène Dhuicque. De volledige voorgevel werd voorzien van een natuurstenen parement en uitgewerkt in een monumentale vormentaal, gerealiseerd in neo-Franse-barokstijl. Aan de straatkant opgevat als een breedhuis, in werkelijkheid uitgewerkt op een L-vormig grondplan.


ID: 48183 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 6 (Dendermonde)
Eertijds één geheel met nummer 4, later gesplitst. De beide woningen werden vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, nummer 6 werd circa 1920 herbouwd naar een ontwerp van de Dendermondse stadsarchitect Alexis Sterck. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak in kunstleien. Volledig ommuurde tuin met 18de-eeuws paviljoen onder een tentdak.


ID: 48390 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Koebosstraat 15 (Dendermonde)
Boerenwoning van drie traveeën en één bouwlaag onder houten geprofileerde kroonlijst en zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw en aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk en gemetste muur. Erf bereikbaar via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.


ID: 48391 | Bouwkundig element

Hoeve en kapel

Koebosstraat 75 (Dendermonde)
Hoeve met ommuurd deels met gras begroeid erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen vernieuwde pijlers. Achterin gelegen boerenwoning met landgebouw met L-vormige plattegrond, al aangeduid op het Land- en Kaartboek van Appels van 1783-1784. In de bakstenen muur rond de hoeve ingewerkte kapel.


ID: 48905 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lambroeckkapel

Lambroeckstraat (Dendermonde)
De Lambroeckkapel, door de bevolking ook wel de Koortskapel genoemd, is te midden van weide- en akkerland gelegen aan een veldweg in de Lambroeckstraat. Deze kapel werd door brand geteisterd en in 1763 heropgebouwd in zijn huidige vorm.


ID: 308335 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Langestraat (Dendermonde)
Pijlerkapel vermoedelijk van 1785, gelegen aan het begin van een erfoprit.


ID: 48679 | Bouwkundig element

Hoeve

Langestraat 16 (Dendermonde)
Ver achterin gelegen hoeve op L-vormig grondplan, bestaande uit een boerenwoning stallen en dwarsschuur, toegankelijk via lange oprit en ijzeren hek aan de straat. 18de-eeuws boerenwoning van acht traveeën onder zadeldak. De hoeve staat reeds afgebeeld op de Ferrariskaart van 1771-1778 en wordt volgens het kadasterarchief in 1857 verbouwd.


ID: 48604 | Bouwkundig element

Schandpaal

Mespelarestraat (Dendermonde)
Deze heerlijkheidspaal, een materiële getuige van de middeleeuwse rechtspraak, werd opgericht in de tweede helft van de 18de eeuw door de Antwerpse familie Goubau, heren van Mespelare en Gijzegem.