Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 78360 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Soetendaele

Kruiskalsijdestraat 26 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen, laat 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen L-vormig rondom het erf opgesteld. Als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. Boerenwoning van vijf traveeën met rechter opkamertravee onder verhoogde nok en links geïncorporeerde stal.


ID: 78303 | Bouwkundig element

Hoeve

Lampernissestraat 8 (Diksmuide)
Historische hoeve, licht achterin gelegen aan de noordzijde van de Lampernissestraat. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met een vierkante omwald erf met daarop drie gebouwen, en ten oosten van dat erf, één losstaand volume. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is de bebouwing op het omwalde (opper)hof geëvolueerd tot een gesloten U-vorm. Tot op vandaag is de constellatie opperhof (met boerenhuis en bakhuis) en het niet omwalde neerhof (met stalling en schuur) nog herkenbaar, doch de omwalling is gedempt.


ID: 78346 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas (Leke)

Lekedorpstraat 76 (Diksmuide)
Heropgebouwde georiënteerde hallenkerk gelegen te midden van een ommuurd en omhaagd kerkhof. Toegang ten westen vanuit de Lekedorpstraat.


ID: 78484 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Groene Poort

Molenstraat 16 (Diksmuide)
De hoeve werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de wederopbouw werd de vooroorlogse opstelling grosso modo gerespecteerd, een aantal gebouwen werden mogelijk op de vooroorlogse fundamenten heropgebouwd, een aantal oude muurresten zijn geïntegreerd in de wederopbouw. Roodbakstenen boerenhuis op het voormalig opperhof, lang geelbakstenen schuurvolume met (dichtgemetselde) stal- en wagenhuistraveeën en voederkeuken en stal met bewaarde geelbakstenen muren van voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78180 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve 't Zegehof

Paddestraat 1 (Diksmuide)
Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Aan de straat gelegen hoeve van 1920, zie datumstenen, met losse bestanddelen, U-vormig rondom het geasfalteerde erf gerangschikt. Erftoegang geflankeerd door twee paardenkastanjes. Eénlaags boerenhuis van drie traveeën en twee opkamertraveeën, schuurvleugel met geïncorporeerd wagenhuis en stalvleugel met links geïncorporeerde voederkeuken met nog bewaard houtwerk, onder meer kruisraam met kleine roedeverdeling en diefijzers.


ID: 78396 | Bouwkundig element

Sint-Janshoeve

Schorestraat 46 (Diksmuide)
Achteringelegen historische hoeve, "SINT-JANSHOEVE", zie houten naambord. Als relatief grote hoevesite van vijf volumes en voorliggende moestuin reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Van deze historische hoeve is thans enkel het boerenhuis bewaard gebleven. Witgekalkt boerenhuis van vier traveeën met rechts drie opkamertraveeën (waarvan één gedicht) onder verhoogde nok (Vlaamse pannen).


ID: 78397 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Schorestraat 48 (Diksmuide)
Hoeve met lage aaneengesloten bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig rondom geasfalteerd erf opgesteld. Reeds op de Ferrariskaart aangeduid met gelijkaardige constellatie. Erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers en rechts eenvoudig bakstenen kapelletje van voor de Eerste Wereldoorlog met een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.


ID: 78516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heropgebouwde parochiekerk Sint-Jacob met omringend kerkhof

Sint-Jacobsplein 5 (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk Sint-Jacob met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1923-1925. Rondom het kerkhof werd een dubbele omhaging en twee rijen opgaande bomen geplant.


ID: 78295 | Bouwkundig element

Hoeve Coudenburgh

Tervaetestraat 28 (Diksmuide)
Hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het erf opgesteld. Als omwalde site met identieke opstelling reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). Ten noorden, boerenhuis met wellicht 18de-eeuwse kern met opkamertravee. Het laaghuis van vier traveeën werd vermoedelijk in de 19de eeuw opgetrokken tot anderhalve bouwlaag.


ID: 78600 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wijnendalestraat 184 (Diksmuide)
Historische hoeve, als site alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. De hoeve was dan gelegen op een groot perceel met boomgaard; drie gebouwen U-vormig rondom een erf gegroepeerd, waarvan ten noorden het nu nog bewaarde boerenhuis met kern uit de 18de eeuw, mogelijk deels uit 17de eeuw. 19de-eeuws bakhuis van het eenledige type. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de hoeve zware schade op, zie de heropgebouwde nutsgebouwen en mogelijk schade aan het boerenhuis.