Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 78601 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kasteel

Wijnendalestraat 196 (Diksmuide)
Historische hoeve; volgens info van de vorige eigenaar wordt de hoeve ook "Waterkasteel" genoemd. Erftoegang ten noorden via de Wijnendalestraat (gemarkeerd door een dreef van eiken) en ten zuiden via de Limaerstraat (eveneens met dreef); omgeven door weiden. De site is alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), op dat moment nog in een sterk bebost gebied, aansluitend bij de bossen rond het "Château Ter Heyde".


ID: 78154 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Diksmuide

Woumenweg (Diksmuide)
Begraafplaats van Diksmuide.. Circa 1784 werd het kerkhof gesitueerd rondom de Sint-Niklaaskerk ontruimd en overgebracht naar de Woumenweg. Deze begraafplaats werd in 1856 aanzienlijk uitgebreid.


ID: 78329 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oud Kasteel

Zadelstraat 4 (Diksmuide)
Wellicht kan deze site geïdentificeerd worden als de burcht of het kasteel van Lampernisse, die bewoond werd door de heren van Lampernisse. In 1538 werd deze burcht vernield, in 1565 werd de site nog eens vernield door de Geuzen.


ID: 78330 | Bouwkundig element

Hoeve met Belgische commandopost

Zadelstraat 6 (Diksmuide)
Achteringelegen historische hoeve met militaire constructie. Het boerenhuis is in kern 18de-eeuws zie de steile dakhelling en de aandaken (momenteel in renovatie). De deels witgekalkte nutsgebouwen dateren vermoedelijk uit de jaren 1920. Bij de nutsgebouwen, vrijstaande bovengrondse militaire constructie van het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken uit beton.


ID: 78331 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bladelinhoeve

Zadelstraat 8 (Diksmuide)
Historische hoeve met omwalling. Recente naamgeving naar de "Bladelyncks hoek", refererend naar de familie Bladelin, die in de 14de eeuw onder haar leden diverse klerken en griffiers van de Kasselrij Veurne-Ambacht telde en hier tevens verschillende eigendommen bezat. Diep achterin gelegen, omwalde historische hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom gekasseid erf met mestvaalt. Mogelijk teruggaand tot de twaalfde eeuw als ontginningssite. De omwalling is vandaag nog aanwezig en wordt gemarkeerd door een bomenrij langs beide oevers.


ID: 78332 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige   Kruisverheffing

Zannekinstraat 16 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, afgezoomd met knotlindes en aan oostelijke, zuidelijke en westelijke zijde omringd door een muur. Bewaarde arduinen grafmonumenten met neogotische inslag uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Tevens bewaarde ijzeren kruisen. In de oksel van zuidbeuk en de hallenkerk: calvarie onder leien luifel, afgesloten door smeed)ijzeren hek.


ID: 38990 | Bouwkundig element

Brugmanshof

Armveldweg 56 (Dilbeek)
Eind 18de, begin 19de-eeuwse gesloten hoeve met vergrotingen uit eind 19de eeuw, gelegen in de landelijke omgeving van de Pedevallei, naast en ten noordoosten van het spoorwegviaduct.


ID: 207045 | Bouwkundig element

Kasteel van Marlier en Hof te Bodegem

Bodegemstraat 316, 320 (Dilbeek)
Groot boomrijk historisch domein gelegen ten zuiden van de dorpskern. Heden verdeeld in twee afzonderlijke domeinen.


ID: 134735 | Landschappelijk element

Kasteelpark Marlier en park van het Hof te Bodegem

Bodegemstraat 316, 320, 320A (Dilbeek)
Neoclassicistisch landhuis met  aanhorigheden en oranjerie uit het midden van de 19de eeuw, teruggaand op een ouder landgoed met 'huis van plaisantie' dat na aanpassingen tussen 1811 en 1850 haar neoclassicistisch uitzicht kreeg; landhuis omgeven door een landschappelijk park van circa 8 hectare ter vervanging van een oudere axiaal-symmetrische eilandtuin. Het domein werd na 1940 gereduceerd en verdeeld in twee afzonderlijke domeinen.


ID: 39061 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Nieuwermolen

Bruggeveldstraat 28-32 (Dilbeek)
Domein rond een L-vormig waterkasteel, gebouwd als 'huis van plaisantie' rond 1600 bij een watermolen met een historisch tuinperceel van 2 hectare. Het kasteel met koetshuis werd herbouwd rond 1750 en renaissancistisch gerestaureerd in 1928-1932 onder leiding van architect Paul Saintenoy. Toen werd ook de tuin historiserend heraangelegd overeenkomstig een 18de-eeuwse figuratieve kaart; monumentale onderaardse kelder met graatgewelf uit 1836 in het sterrenbos. De huidige molen dateert uit de 19de eeuw.