Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 47932 | Bouwkundig element

Stadswoning

Molenstraat 160 (Eeklo)
Oude landelijke bebouwing, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Volgens Poppkaart resterend deel van twee aan elkaar gebouwde woningen. Eenvoudig huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Witgeschilderde gevel op gepikte plint met rechthoekige muuropeningen. Rechter zijgevel met sporen van kleinere zijgevel door middel van muurvlechtingen als gevelafwerking.


ID: 47916 | Bouwkundig element

Herenhuis

Molenstraat 25 (Eeklo)
Herenhuis met dubbelhuisopstand bij het begin van de Molenstraat, met jaartal 1780 op de voorgevel. In 1777 betrok dokter Bernardus Johannes De Causmaecker de woning van de overleden chirurgijn Bertijn. Na zijn overlijden in 1783 kocht dokter Bernardus Isacie, afkomstig uit Gent, de inmiddels vernieuwde woning.


ID: 47948 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostveldstraat 233 (Eeklo)
Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen, met boerenhuis ten noorden van het begraasde erf, voorheen ten oosten bakstenen dwarsschuur met stallen en andere dienstgebouwen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, nu verkaveld en buiten gebruik. Begraasd erf afgesloten door ijzeren hek aan betonnen hekstijlen.


ID: 47954 | Bouwkundig element

Hoeve

Pastoor Bontestraat 19 (Eeklo)
De hoeve van het regionaal kenmerkende type met losstaande bestanddelen omvat een naar het zuiden en de straat gericht boerenhuis en verscheidene bakstenen bedrijfsgebouwen, de koeienstallen haaks achter het woonhuis werden na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd.


ID: 50843 | Bouwkundig element

Herenhuis

Patersstraat 43 (Eeklo)
Herenhuis in kern teruggaand tot het einde van de 18de eeuw. In 1878 eigendom van Joannes Josephus Duplicius de Scheppere die het huis liet vergroten en aanpassen en rechts ervan een bakstenen koetshuis en paardenstallen bouwde.


ID: 47964 | Bouwkundig element

Hoeve

Peperstraat 99 (Eeklo)
Voormalige hoeve samen met het Groot Goed (Bus 1) behorend tot het Rijke Gasthuis en later het OCMW van Gent. Geschiedenis opklimmend tot de 13de eeuw. Het gebied rond het latere Groot Goed was aanvankelijk woeste grond behorend tot het grafelijk domein, later zogenaamd Aalschoot.


ID: 50854 | Bouwkundig element

Herenhuis in rococostijl

Stationsstraat 4-6 (Eeklo)
Herenhuis in rococostijl van circa 1775, laatst bewoond door dokter A. Meire, in 1917 aangekocht door de "Banque de Gand" en sindsdien ingericht als bankfiliaal.


ID: 50892 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Vlamingstraat 1-9 (Eeklo)
Historische locatie van de grafelijke Hondecoten, op de zuidhoek van de Vlamingstraat en de huidige Collegestraat, vroeger Hondecotstraatje genoemd. Eind 18de eeuw is de locatie als herberg "het Hondecot" gekend. Oorspronkelijke herberg met binnenkoer, volgens het kadasterarchief uitgebreid in 1865 en 1892 en in 1937 verkocht en verkaveld in vijf woningen.


ID: 47996 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waaistraat 16 (Eeklo)
Hoeve met losstaande bestanddelen, ver achterin gelegen aan de zuidzijde van de straat, toegankelijk via een lange oprit, in kern oude hoeve, voornamelijk begin 20ste eeuw uitgebreid en verbouwd.


ID: 85726 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Zandvleuge 125 (Eeklo)
Boerenwoning van voormalige hoeve met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw met latere aanpassingen. Boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak met geschilderde gevels op gepikte plint.