Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 51863 | Bouwkundig element

Klooster en kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn

Zuidmoerstraat 125 (Eeklo)
Het huidige klooster- en scholencomplex met kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn is een indrukwekkend ensemble waarvan de geschiedenis teruggaat tot het midden van de 15de eeuw en die innig verbonden is met de stad.


ID: 51867 | Bouwkundig element

Bisschoppelijk college Heilige Vincentius

Zuidmoerstraat 129 (Eeklo)
Voormalig "Bisschoppelijk college Heilige Vincentius", thans vzw College Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn en "De Passage", open dienstverleningshuis voor mensen met beperking en hun omgeving.


ID: 8251 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas en Leonardus

Aaigemdorp (Erpe-Mere)
Eenvoudige hallenkerk, gedateerd 1786 met vroeggotische toren van circa 1300. Driebeukige kerk van vier traveeën, een koor met twee rechte traveeën afgesloten door een achtzijdige toren en éénlaagse noordelijke en zuidelijke sacristie in de oksels van koor en schip. Strenge classicistische voorgevel, geritmeerd door Toscaanse pilasters. Tegen de toren, ten oosten, een calvarie met beelden uit de 18de eeuw.


ID: 8252 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaas en Laurentiusparochie met tuin

Aaigemdorp 105 (Erpe-Mere)
Deze pastorie werd opgericht in 1789 en uitgebreid in de jaren 1854-55. De ommuring dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De huidige pastorie is de laatste ontwikkelingsfase binnen de ononderbroken aanwezigheid van een pastoreel huis te Aaigem sinds 1567. Pastorie met ommuurde achter- en voortuin en overluifelde poort waarvan de stijlen uitgewerkt werden als gedrongen Toscaanse pilasters. Dubbelhuis met zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met dakruiter.


ID: 8254 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Aaigemdorp 98 (Erpe-Mere)
Eénlaagse, zeven traveeën brede boerenwoning van het dubbelhuistype onder steil zadeldak, met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In twee rechter traveeën, een neoclassicistische winkelpui.


ID: 8258 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Aaigemdries 7 (Erpe-Mere)
De U-vormige hoeve, ten noordwesten van de Dries, staat reeds aangeduid op de Van der Massen-kaart, behorend tot het landboek van Aaigem van 1779-1780. Ze bleef tot een woonhuis beperkt, waarna rond het einde van de 19de eeuw twee stalvleugels werden aangebouwd.


ID: 300773 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Aaigemdries

Aaigemdries 7, Landries 5 (Erpe-Mere)
De Aaigemdries binnen het gelijknamig gehucht te Erpe-Mere is een goed bewaard relict van een gemene en/of gemeentelijke weidegrond ten voordele van de ingezetenen van de gemeente en/of van het gehucht. Deze driessite is vermoedelijk ontstaan tijdens de eerste ontginningen in de middeleeuwen. De landelijke bebouwing rond de “Dries” is steeds sterk bepalend geweest voor zijn oorspronkelijk en huidig karakter en verhoogt in sterke mate de eigenheid van de dries. De nog bewaarde hoeves bevinden zich aan de Landries (nummer 5) en de Aaigemdries (nummer 7). In de onmiddellijke nabijheid van de hoeve Aaigemdries 7 staat, tussen drie linden, een calvarie.


ID: 8239 | Bouwkundig element

Watermolen De Graevemolen

Bosstraat 25 (Erpe-Mere)
Voormalige graan- en oliemolen, vooral uitgebouwd in de 19de eeuw, op 18de-eeuwse kern. Bakstenen molengebouw langs waterloop, met twee interne bouwlagen, onder zadeldak, met recentere bijbouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder twee aanleunende zadeldaken. Achter het complex: een vrijstaande ronde fabrieksschoorsteen, op vierkante basis.


ID: 8249 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Delestraat 17 (Erpe-Mere)
Gesloten hoeve met bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenkoer. Poort aan de straatkant, opgenomen in de dienstgebouwen. Ten noordoosten, boerenhuis met anderhalve bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak, 1761 gedateerd door middel van muurankers op de erfgevel.


ID: 8216 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Dorpsstraat (Erpe-Mere)
Arduinen barokkapelletje uit 1770 op een hoge gewelfde sokkel met geprofileerde dekplaat. Rondboognis met gesmeed ijzeren hek, geflankeerd door pilastertjes onder gebogen kroonlijst met siervazen en bekronend kruisje.