Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 92142 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Hilonius

Kerkplein 1 (Izegem)
Het oudste orgel waarover gegevens bekend zijn, was een werk van Geeraert Medaert (Roeselare) uit ca. 1626. Het werd in 1722 ingrijpend gerenoveerd door Louis De la Haye (alias Delhaye) uit Gent. De Kortrijkse orgelmaker P. Deryckere voerde een herstelling uit in 1754. In 1836 verschijnt de Gentse orgelmaker Van Peteghem, die herstellingen uitvoert en voor het onderhoud instaat; misschien is hij het die ook het orgel overplaatst in de nieuwe kerk. In 1884 werden werken uitgevoerd door L.-B. Hooghuys (Brugge). In 1926 werd door Fr. Joris (Ronse) een nieuw orgel gebouwd, echter met recuperatie van een hoeveelheid oud pijpwerk. Herstelling na oorlogsschade: J. Anneessens (Menen), 1945. Een totale ombouw had plaats in 1993, door firma Loncke Orgelbouw (Zarren). Zowat de helft van het pijpwerk uit het vorige orgel werd opnieuw verwerkt.


ID: 51509 | Bouwkundig element

Herenhuis

Marktstraat 55 (Izegem)
Herenhuis mogelijk met 18de-eeuwse kern, volgens bouwplan in 1873 verhoogd met één bouwlaag. Voorheen enkelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok parallel aan de straat).


ID: 51512 | Bouwkundig element

Hoeve Dischhoeve

Meensesteenweg 72 (Izegem)
Achterin gelegen hoeve met uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw; mogelijk met 18de-eeuwse kern.


ID: 51597 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Iepersestraat 112 (Izegem)
Voormalige hoeve met 19de-eeuws uitzicht, aan de straat afgezet door bakstenen muur met centrale poort. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo zelfde opstelling. Lage, losse bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom het voormalige erf, thans siertuin met geometrische aangelegde grasperken en bekiezelde paadjes; gekasseide stoepen. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (mechanische pannen).


ID: 51624 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Roeselaarsestraat 27 (Izegem)
Burgerhuis met jaartal 1774 op de deurlatei. Evenwel neoclassicistisch gevelparement en aanpassingen, vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 51777 | Bouwkundig element

Houten calvariekruis

Sint-Jansstraat (Izegem)
Houten calvarie met opschrift "Dit kruis daterend van voor 1795 in ere hersteld door de kinderen De Baene gewijd op 23-11-1996" en "Zoo heeft dezen god van liefde mij bemind".


ID: 51908 | Bouwkundig element

Café-slagerij In de Oude Sint-Pieter

Sint-Pietersstraat 18 (Izegem)
Diephuis van vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 88719 | Bouwkundig element

Hoeve d' Oude Stokerij

Aartrijksesteenweg 70 (Jabbeke)
Hoeve "d' Oude Stokerij", teruggaand op het neerhof van een minimaal 16de-eeuwse kasteelsite "Zuytveld", waarvan het opperhof op nummer 72 te situeren is. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een erf dat via mooie overhoekse hekpijlers vanaf de Aarstrijksesteenweg toegankelijk is. Hoeve bestaande uit twee parallelle, haaks op de steenweg geplaatste historische gebouwen, namelijk het in kern wellicht 16de-eeuwse boerenhuis ten noorden, en het minimaal 18de-eeuwse schuurvolume ten zuiden.


ID: 88721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksesteenweg 91 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf, gelegen langs de "Waterstraat", een aarden wegel die vanaf de Aartrijksesteenweg naar de Eernegemweg leidt, op het Primitief kadasterplan (1830) "koeyweg" genoemd. Volgens Desmedt ook "Schepenwegelken" genoemd: ooit woonde de burgemeester in deze hoeve; de schepenen kwamen hier vergaderen.


ID: 88829 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bedevaartstraat 4 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een deels omgracht, onverhard erf met boomgaard ten noorden. De vele verschillende kleuren en formaten van de gebruikte baksteen wijzen op een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Hoofdvolume haaks op de straat bestaande uit boerenhuis van twee traveeën + één opkamertravee in bruinrode baksteen, met links aansluitende stal met gele baksteenfragmenten.