Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 88818 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Cathilleweg 159 (Jabbeke)
Historische hoeve van het langgeveltype, gelegen op een deels omhaagd en tussen vierkante bakstenen hekpijlers toegankelijk erf gelegen aan de straat. Gezien de aanduiding op de kaart van Ferraris (1771-1778) is het hoofdvolume, bestaande uit boerenhuis en aansluitende schuur met geïncorporeerde stallen, minimaal 18de-eeuws.


ID: 88803 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Cathilleweg 6 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen waaronder een rosmolen, in U-vorm geplaatst op een groot, onverhard rechthoekig erf grenzend aan de Cathilleweg. De hoeve ligt nog steeds in een uitgesproken agrarisch landschap.


ID: 88816 | Bouwkundig element

Herenhuis

Cathilleweg 93 (Jabbeke)
Imposante vrijstaande woning, gelegen ten noorden van het kerkhof, haaks op de weg. Het huis gaat terug op een 18de-eeuws basisvolume.


ID: 88730 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Hubert

Dorpsstraat 13 (Jabbeke)
18de-eeuwse dorpsherberg "Sint-Hubert", gelegen tegenover de ingang van de parochiekerk, in het centrum van de dorpskern van Jabbeke. Laag bakstenen breedhuis onder pannen zadeldak (nieuwe mechanische pannen), vier traveeën + een lagere aanbouw ten westen zonder muuropeningen. Witgeschilderde gevels met gepekte plint.


ID: 88735 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elfhoekstraat 1 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen, te bereiken via een lange erfoprit. Twee oudere, bakstenen bestanddelen, witgekalkte met gepekte plint onder pannen zadeldaken, en een aantal nieuwe loodsen op een deels verhard erf. De hoeve, oorspronkelijk met drie U-vormig geplaatste losse bestanddelen, staat aangeduid op de kaart van Ferraris (1771-1778) en op het Primitief kadasterplan (1830).


ID: 88916 | Bouwkundig element

Hoeve uit 1781

Ettelgemstraat (Jabbeke)
Verbouwde historische hoeve, waarvan het oorspronkelijke boerenhuis met jaarankers uit "1781" is gedateerd. Bij deze hoeve stond tot 1913 de "Westmolen", uitgebaat door de familie Acke. Nadien werd een mechanische maalderij geïnstalleerd.


ID: 88772 | Bouwkundig element

Herberg Halfweghuis

Halfweghuisstraat 9 (Jabbeke)
Voormalige herberg "Halfweghuis", gelegen op het kruispunt van de oorspronkelijke Gistelsteenweg met de Kasteeldreef, precies halfweg tussen Brugge en Gistel, wat de naam verklaart. De herberg werd eind 18de of begin 19de eeuw gebouwd. Behalve het hoofdvolume aan de straat, werden alle bijgebouwen meermaals verbouwd. In 1834 registreert het kadaster herbergier Pieter Samey als eigenaar. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de herberg duidelijk afgebeeld en benoemd als "Halfweghuis, cabaret".


ID: 88865 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Leye

Hogeweg 5 (Jabbeke)
Historisch leengoed langs de voormalige "Oudbrugghewech", belangrijke middeleeuwse verbindingsweg tussen Oudenburg en Brugge. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan de drie oudste volumes (huis, schuur en paarden/koeienstal) minimaal tot de 18de eeuw opklimmen en geschikt zijn rondom een onverhard binnenerf.


ID: 88819 | Bouwkundig element

18de-eeuwse hoeve

Kalsijdeweg 1C (Jabbeke)
Prachtige 18de-eeuwse hoeve gelegen aan de westrand van de dorpskern van Stalhille, bestaande uit drie in U-vorm aan elkaar gebouwde historische volumes van woonhuis (noord), stal (west) en schuur (zuid).


ID: 88774 | Bouwkundig element

Hoeve Vlaeminckpoort

Kasteeldreef 1 (Jabbeke)
Van de hoeve met losse bakstenen bestanddelen omheen een vierkante binnenerf is enkel het boerenhuis bewaard. Het grote, eertijds volledig omwalde erf, is via een hek tussen mooie bakstenen pijlers bewaard, begroeid met klimop. Thans volledig gerenoveerd tot villa en omgeven door een boomrijke tuin.van 1494 en betreft een hoeve in eigendom van ridder Cornelis Miles. Het was op dat moment een belangrijke hoeve met veel landerijen rondom. In 1681 wor