Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 91395 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Molenstraat 11 (Kortemark)
Kleine hoeve op een hoogte en in omgeving met weiden gelegen. De huidige opstelling van de gebouwen in elkaars verlengde en haaks op de straat is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1827) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). In 1886 komen de volumes van het stalletje en het ander nutsgebouw tot stand. In 1905, kleine uitbreiding van het huis.


ID: 91301 | Bouwkundig element

Hooizaadhoeve

Oude Vladslostraat 3 (Kortemark)
Hoevesite, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), met ten zuidoosten van de hoeve een dreef naar de Handzamevaart. Op het primitief kadasterplan (circa 1827, eigenaar is dan de Brugse rentenier Van Caloen Depotter) weergegeven als een hoeve met drie losse bestanddelen met U-vormige opstelling. Ten oosten van het erf, boerenhuis binnen een U-vormige omwalling (achter het huis een 'hof'), wat men zou kunnen interpreteren als een omwald opperhof.


ID: 91258 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Slommestraat 12 (Kortemark)
18de-eeuwse boerenhuis. Ten westen, een dwars op het boerenhuis gepositioneerd, recenter landgebouw. Gelegen binnen een ruime tuin met restant van een boomgaard, toegankelijk via een onverharde oprit. Van de straat afgescheiden door een taxushaag en knotwilgen.


ID: 91257 | Bouwkundig element

Hoeve  't  Hof 't Slommeke

Slommestraat 4 (Kortemark)
Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom het erf: boerenhuis met links aansluitende stalling, een vrijstaande schuur parallel aan de straat en een bakhuis achter het huis. Deels begraasd, deels gekiezeld erf aan de straatzijde afgezoomd door ligustrumhaag. Twee lindes bij de erfoprit waartussen een smeedijzeren hek met rechts voetgangersdoorgang. Restant boomgaard.


ID: 91326 | Bouwkundig element

Kruisstraatmolen

Steenstraat (Kortemark)
De Kruisstraatmolen is een standaardmolen met gesloten voet, gelegen op een molenbelt. De windmolen doet dienst als korenmolen.


ID: 91306 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Steenstraat 10 (Kortemark)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve, heden enkel bewaard boerenhuis. Dieperliggend boerenhuis toegankelijk via een onverharde erfoprit langs voortuin.


ID: 91313 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenstraat 75 (Kortemark)
Hoevesite ten noordwesten van de Steenstraat gelegen. Losse, lage bakstenen bestanddelen, U-vormig rondom het begraasde erf gegroepeerd. Korte gekasseide erfoprit, ijzeren hek. Rechts van de hoeve, omhaagde (meidoorn) weide met poel, knotwilgenrij.


ID: 91316 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Steenstraat 90 (Kortemark)
In kern 18de-eeuwse boerenwoning, zie jaartal "177…" in donkerder baksteen in de rechter zijgevel. Baksteenbouw onder zadeldak, geknikte dakoverstek op klossen. Witgeschilderde straatgevel van vier traveeën, linker travee recenter bijgebouwd.


ID: 91342 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Werkenplein (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen.


ID: 91269 | Bouwkundig element

Hoeve het Klokhof

Werkenstraat 44 (Kortemark)
Hoeve het "Klokhof", zie literatuur en houten naambord. Site als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), maar wel al op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844).