Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 91273 | Bouwkundig element

Hoeve

Wittehuisstraat 14 (Kortemark)
Hoeve gelegen in een bocht van de weg, als site opklimmend tot de 18de eeuw. Langgerekte opstelling van een laag boerenhuis met rechts aansluitend een stalling, en een vrijstaande schuur, alle parallel aan de straat. Begraasd erf van de straat afgesloten door twee poorten in buisstaal (midden 20ste eeuw). Op het achtererf een deels behouden hulsthaag en knotwilgen langs de Strooibeek.


ID: 91122 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zandstraat 2 (Kortemark)
Hoeve met eind 18de-eeuwse kern, als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828) met boomgaard en poel (eigenaar is dan E. Vanlarebeke uit Gent), doch met een andere opstelling (ook U-vormig maar met de open zijde naar het zuiden). Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie). Lage, losse bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom het begraasde erf.


ID: 91458 | Bouwkundig element

Herberg In Zarren Linde

Zarren-Lindestraat 30 (Kortemark)
Herberg gelegen op het gehucht "Zarren-Linde", heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De herberg gaat minimaal terug tot 1748. Rode baksteenbouw onder gemansardeerd zadeldak (rode mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel en korfbogige ontlastingsboog (ingevuld in visgraatverband) of strek.


ID: 91460 | Bouwkundig element

Hoeve met 18de-eeuwse kern

Zarren-Lindestraat 38 (Kortemark)
Hoeve met 18de-eeuwse kern, zie jaaraanduidingen en stallen. Bij de erftoegang, oude linde. Restant van boomgaard. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 is de hoeve aangeduid met drie vrijstaande gebouwen in een U-vormige opstelling.


ID: 91468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Couchezhoeve en omgeving

Zarren-Lindestraat 57 (Kortemark)
Achteringelegen historische hoeve, zogenaamd "Couchezhoeve" naar de Zarrense familie Couchez. Twee oude lindes met boomkapelletje aan de erftoegang. Landelijke omgeving met weiden, rondom bomen, onder meer Canada- en Italiaanse polulieren, knotbomen. De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): hoevesite met ruim L-vormig volume, twee kleinere volumes en een poel binnen een ruime boomgaard.


ID: 43335 | Bouwkundig element

Wouterlingenhof

Beekstraat 2 (Kortenaken)
Domein van oudsher behorend tot de familie van Wouterlingen. Woning van het dubbelhuistype herbouwd het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 43345 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Bartholomeusparochie

Dorp 1 (Kortenaken)
Huis met twee en halve verdieping en schilddak, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 306944 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Gelbergenstraat 6 (Kortenaken)
In oorsprong hoeve met losse bestanddelen uit 1774, vandaag uitgegroeid tot een gesloten hoeve met statig woonhuis in Maaslandse stijl. De hoeve was vanaf de bouwfase tot de verkoop in 1975 eigendom van de familie Hendrickx.


ID: 306945 | Bouwkundig element

Oude hoeve Kemerlinckx

Hanenstraat 11 (Kortenaken)
In oorsprong hoeve met losse bestanddelen, vandaag uitgegroeid tot een gesloten hoeve met ten noordwesten het woonhuis, dat ten minste teruggaat tot de eerste helft van de 18e eeuw. Ten zuidoosten bevindt zich de 1816 gedateerde dwarsschuur met centrale doorgang naar het erf. De overige vleugels deden dienst als stallen. De hoeve was met zekerheid al sinds het begin van de 18de eeuw bewoond door de familie Kemerlinckx.


ID: 43332 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Hoeledensebaan 121-123 (Kortenaken)
Gesloten hoeve uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Bakstenen boerenhuis met twee verdiepingen; zijgevel met schouderstuk en muurvlechtingen. Verbouwde, aangepaste en nieuwe aanhorigheden.