Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 59656 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grote Markt 30 (Kortrijk)
Diephuis van drie brede venstertraveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met gekorniste kroonlijst.  Klokgevel van blauwe hardsteen gedateerd: Anno 1755, zie ijzeren vensterleuning op de bovenverdieping.


ID: 59659 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grote Markt 40 (Kortrijk)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder geknikt zadeldak (pannen en leien). Bepleisterde, bakstenen gevel in rococostijl van 1770. Sierlijk uitgewerkte rondbogige dakkapel.


ID: 59660 | Bouwkundig element

Hotel du Damier

Grote Markt 41 (Kortrijk)
Voormalige afspanning, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot 1398 als huis ten Scake. Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder geknikt zadeldak, met een rococolijstgevel van 1769, bekroond door driehoekig fronton. Begane grond van geblokte Atrechtse zandsteen en een bepleisterde en beschilderde bovenbouw. Het hotel werd in 1944 aan de achterzijde uitgebreid, naar ontwerp van P. Ongenae en met een inrichting ontworpen door de Kunstwerkstede gebroeders De Coene.


ID: 59662 | Bouwkundig element

Stadhuis van Kortrijk

Grote Markt 54 (Kortrijk)
Huidig gebouwencomplex in verschillende fases tot stand gekomen en gegroepeerd rond twee binnenkoeren. Het complex wordt heden begrensd door de Grote Markt (ten zuiden), de Rijselsestraat (ten zuiden), de Leiestraat (ten oosten) en de Papenstraat (ten westen).


ID: 60544 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Brasseye

Grotestraat 4 (Kortrijk)
Historische hoeve, tevens één van de belangrijkste hoeves van Bellegem, zogenaamd "Goed te Brasseye", ook "Groot Hof" genoemd. Gesloten hoeve met vierkante opstelling. De 18de-eeuwse gebouwen staan opgesteld rond een deels onverhard, deels gebetonneerd en gekasseid binnenerf.


ID: 60546 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Deurwaerders

Grotestraat 6 (Kortrijk)
18de-eeuwse gesloten hoeve, "Goed te Deurwaerders". In oorsprong omwalde hoeve, zie Landboek van Bellegem (opgemaakt tussen 1767 en 1781), waarbij binnen de wal vier losse bestanddelen afgebeeld zijn. In 1850 nog deel van wal, volledig gedempt omstreeks 1974.


ID: 59670 | Bouwkundig element

Opslagplaats

Handboogstraat 20 (Kortrijk)
Breedhuis met vermoedelijk 18de-eeuwse kern. In 1894 magazijn van F. Comers-Vercruysse, hiertoe wijziging van begane grond door vergroten van een dubbele poort en plaatsen van een enkele poort.


ID: 59671 | Bouwkundig element

Poort

Handboogstraat 20A (Kortrijk)
Poort van voor 1740, met natuurstenen omlijsting, bakstenen druiplijst waarboven verweerde natuursteen. Leidt naar koetshuis van Onze-Lieve-Vrouwestraat nummer 41.


ID: 60028 | Bouwkundig element

Herenhuis met koetshuis

Handboogstraat 20A, O.-L.-Vrouwestraat 41 (Kortrijk)
Herenhuis, gedateerd 1876 door middel van jaarcartouche en hoogstwaarschijnlijk naar ontwerp van Leopold De Geyne. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak voorzien van een houten oculi. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op sokkel van natuursteen. Aan de Handboogstraat, voormalig koetshuis van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 59677 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heilige-Geeststraat 7 (Kortrijk)
18de-eeuws dubbelhuis onder pannen zadeldak met natuurstenen plint en heden gecementeerde lijstgevel met deur in geriemde omlijsting.