Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 60732 | Bouwkundig element

Historische hoeve Toitjeshof

Jakob Vandervaetstraat 70 (Kortrijk)
Historische hoeve "Toitjeshof". Enkel het thans vervallen 18de-eeuws boerenhuis bleef bewaard. Thans gesloopt.


ID: 92295 | Bouwkundig element

Orgels parochiekerk Sint-Maarten

Jozef Vandaleplein (Kortrijk)
De Kortrijkse hoofdkerk Sint-Maarten heeft als vanzelfsprekend een zeer rijke orgelgeschiedenis, reeds van in 1414: zowat alle namen van belangrijke Vlaamse orgelbouwers zijn hier aan te treffen (Langhedul, Carlier, Isoree, Medaert, Frémat, De Rijckere ...).


ID: 59905 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Jozef Vandaleplein 7, Lange Steenstraat 41 (Kortrijk)
Gebouwencomplex bestaande uit twee parallelle vleugels, namelijk voorbouw uitziend in de Lange Steenstraat en achterbouw uitziend op het Jozef Vandaleplein, met laterale verbinding, gegroepeerd rondom een rechthoekige geplaveide binnenkoer. In 1765 wordt het pand aangekocht door de priester-filantroop Jozef Vandale voor zijn broedergemeenschap. De achterbouw wordt ingericht als school.


ID: 59796 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw ter Bedekapel

Kapel ter Bede (Kortrijk)
Deze wegkapel werd opgericht in 1609, zie gevelsteen boven portaal, door de kanunniken van Onze-Lieve-Vrouw. In 1769 werd het torentje aan de kapel toegevoegd en in 1772 werd de sacristie bijgebouwd, terwijl het grote spitsboograam in de westgevel werd dichtgemetseld. In 1774 werd de kapel geplunderd door Franse troepen waarna de kapel heringericht werd. In 1819 en 1908 werden herstellingswerken uitgevoerd. In 1995-1996 werd de kapel gerestaureerd. Verankerde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond en met driezijdige koorsluiting. Geblokte plint van natuursteen. Leien zadeldak met klokkentorentje. Tuitgevel met vlechtingen.


ID: 59797 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed ter Bede

Kapel ter Bede 88 (Kortrijk)
Losse lage bestanddelen van verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een onverhard erf met erfoprit ten zuiden gemarkeerd door twee bakstenen pijlers en beuk.


ID: 60459 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Nieuwenhove

Kapelhoekstraat 70-74 (Kortrijk)
Historisch hoeve gelegen ten noorden van de dorpskern op de grens Aalbeke-Marke-Lauwe.  De hoeve was het centrum van de gelijknamige heerlijkheid, een leen afhankelijk van het leenhof van Wakken, op haar beurt een leen van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Van het leen hingen drie achterlenen af, waarvan twee eveneens op Aalbeeks grondgebied. Er was een baljuw en een volledige schepenbank die alle graden van rechtspraak en boeten tot drie pond parisis aankon.


ID: 59803 | Bouwkundig element

Concertzaal

Kapittelstraat (Kortrijk)
Vermoedelijk 18de-eeuws pand, in 1816 aangewend als concertzaal, zie bouwaanvraag voor plaatsen van kelderopening in natuurstenen plint; heden parkeergarage. Gekaleide bakstenen lijstgevel.


ID: 59801 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kapittelstraat 1 (Kortrijk)
Enkelhuis met lijstgevel, mogelijk met 18de-eeuwse kern. Horizontaal gemarkeerd door doorgetrokken lekdrempels en kroonlijst (heden PVC). Rechthoekige vensters, beneden beluikt.


ID: 59808 | Bouwkundig element

Kanunnikenhuis Raepsaet

Kapittelstraat 14 (Kortrijk)
Huis "Raepsaet", volgens een akte van 8 mei 1761 herbouwd tussen 1761 en 1765 ter vervanging van bouwvallig geworden huis, in opdracht van het Kapittel van Onze-Lieve-Vrouw, voor de kanunniken.


ID: 59802 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kapittelstraat 4 (Kortrijk)
Vermoedelijk 18de-eeuws pand. Eenvoudige bakstenen lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen. Plint van geblokte natuursteen. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Links, voormalige korfboogpoort (heden garage) in natuurstenen omlijsting.