Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 60556 | Bouwkundig element

Hof van Mortagne en Mortagnekapel

Kwabrugstraat 100 (Kortrijk)
Historische hoeve "Hof van Mortagne". Voor het eerst vermeld in een oorkonde van de stad Brugge van 1337 als foncier van de gelijknamige heerlijkheid te Bellegem. Voormalig tweeledig geheel bestaande uit een opperhof met mote en rijk uitgebouwde herenwoning en een neerhof met de hoevegebouwen. Eertijds gesloten hoeve, alsdusdanig aangeduid bij Ferraris (1770-1178) en op de Atlas der Buurtwegen (1843).


ID: 61010 | Bouwkundig element

Wegkapel

Lampestraat (Kortrijk)
Bakstenen wegkapel met houten kruisbeeld. Kapel reeds aangeduid op de kaart van P. Vander Maelen (1850). Het houten kruisbeeld is vermoedelijk 18de-eeuws en was oorspronkelijk onbeschut. Wegkapelletje van bruinrode baksteen onder pannen zadeldak, overgroeid met klimop. Bedehuisje met rechthoekige plattegrond, afgesloten met ijzeren hek.


ID: 61012 | Bouwkundig element

Veldkapelletje OLV van bijstand BVO

Lampestraat (Kortrijk)
Veldkapelletje, beschaduwd door een lindeboom, gedateerd met gevelsteen "1776". Witbeschilderd bakstenen volume van één travee onder pannen zadeldak. Puntgevel met betraliede rondboogdeur voorzien van opschrift "OLV VAN BIJSTAND BVO".


ID: 61013 | Bouwkundig element

Hoeve Te Lande

Lampestraat 97 (Kortrijk)
Hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van 1843 met behouden volumes. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in gesloten U-vorm opgesteld rond een gekasseid erf.


ID: 59892 | Bouwkundig element

Hoekpand met winkel

Lange Steenstraat 14 (Kortrijk)
Hoekpand met vernieuwd parement uit eind 19de eeuw. In oorsprong imposante 18de-eeuwse lijstgevel van negen traveeën met fronton, heden verdeeld in verschillende winkelpanden. Nu, bepleisterde gevel van twee traveeën, horizontaal belijnd door de waterlijst, kroonlijst op consoles waartussen rechthoekige spiegels en de doorgetrokken onderdorpels van de rechthoekige bovenvensters.


ID: 59895 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Steenstraat 22 (Kortrijk)
Winkel-woonhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak. In kern teruggaand tot de 18de eeuw maar met eenvoudige bepleisterde en beschilderde 19de-eeuwse lijstgevel.


ID: 59883 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lange-Brugstraat 31 (Kortrijk)
Verlaten, vermoedelijk 18de-eeuwse burgerwoning. Typische eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Rechthoekige bovenvensters met doorgetrokken arduinen onderdorpels. Behouden schrijnwerk, zie T-ramen en luiken (persiennes).


ID: 60471 | Bouwkundig element

Hoeve Heerlijkheid van Heule

Lauwsestraat 152 (Kortrijk)
Centrum van de heerlijkheid van Heule, gehouden door het Kasteel van Kortrijk. Oudste vermelding in een leenboek van 1365. Heden bleef de omwalling enkel ten zuiden van het boerenhuis behouden. Semigesloten hoeve met onverhard erf. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis, dat in 1921 verbouwd werd maar in kern mogelijk teruggaat tot 1753. Ten westen, 18de-eeuws poortgebouw met wagenhuis. Dubbele dwarsschuur gedateerd 1733.


ID: 60466 | Bouwkundig element

Hoeve Jezuïetengoed

Lauwsestraat 19 (Kortrijk)
Historische hoeve zogenaamd "Jezuïetengoed". De naam verwijst naar het feit dat de hoeve in het ancien régime eigendom was van de paters jezuïeten van Rijsel.


ID: 59914 | Bouwkundig element

Stadswoning

Leiestraat 33 (Kortrijk)
Woonhuis, gedateerd 1715, zie cartouches, in opdracht van Joannes de Foor of Joannes van Roosebeke gebouwd in plaats van houten huis op bevel van de magistraat. In 18de eeuw "De Gouden Grenaatappel" of "Den Appel". In 1923 wijzigingen aan voor- en zijgevel, onder meer nieuwe winkelpui, naar ontwerp van V. Forment (?); in 1932 nieuwe winkelpui naar ontwerp van Gustaaf Albers; in 1946 restauratie en veranderingswerken aan voorgevel (voornamelijk nieuwe winkelpui) en afbreken en herbouwen van woonplaats, keuken, sanitair en trapzaal naar ontwerp van Karel Algoed.