Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 76740 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Weversstraat 1 (Asse)
Voormalige herenwoning, uit begin 18de eeuw, sinds 1835 ingericht als zwartzusterklooster en bijhorend weeshuis, midden 19de eeuw uitgebreid met een kleine kapel en eind 19de eeuw met een grotere neogotische kapel.


ID: 76743 | Bouwkundig element

Kasteel van Walfergem

Wolfrot 22 (Asse)
Voorheen omgracht kasteel met traditionele kern, door gevelstenen 1729 gedateerd, doch vandaag sterk gerenoveerd en in het laatste kwart van de twintigste eeuw voorzien van een neoclassicistische inkomtravee.


ID: 134034 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel van Walfergem

Wolfrot 22 (Asse)
Landgoed van circa 15 hectare bij 'huis van plaisantie' van omstreeks 1710, met een gedeeltelijk ommuurde moestuin, een oranjerie en oorspronkelijk ook een geometrisch aangelegde eilandtuin van 39 are, in de jaren 1860 omgevormd en geïntegreerd in een park in landschappelijke stijl.


ID: 76744 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve van het kasteel van Walfergem

Wolfrot 23 (Asse)
Naar verluidt voormalige kasteelhoeve van het kasteel van Walfergem, heden ingericht als manege 't Hof.


ID: 76313 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Roegiers met park

Abdijstraat 40-42 (Assenede)
Kasteel, gelegen in een omgracht park afgesloten met een ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers met vaasbekroning. Park aangelegd in landschappelijke stijl met vijver en ijzeren brugje, opvallende rij platanen aan de walgracht. Oorspronkelijk gepleisterd en witgeschilderd kasteel daterend van 1783- 1785, uitgebreid circa 1910 en in 1938. Voormalige gebouwen van de bierbrouwerij, in kern daterend van circa 1800 en uitgebreid in 1903 met een stoombrouwerij. Dicht bij het kasteel, bevindt zich nog een kleine arbeiderswoning van circa 1863.


ID: 76346 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdijsite zusters bernardinessen met gastenkwartier

Abdijstraat 40-42, Kloosterakkerstraat (Assenede)
Omgrachte site van de cisterciënzerinnenabdij van Oosteeklo. Het gastenkwartier is het enige resterende abdijgebouw van de oude Abdij van Oosteeklo. Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het oudste gedeelte van het gebouw klimt op tot de 15de of 16de eeuw, vermoedelijk werd na de vernielingen in 1577 het oostelijk gedeelte van het huidig gebouw heropgebouwd. Centraal tussen de twee gedeelten bevindt zich het trappenhuis met de stenen wenteltrap. Op de abdijsite ook het buitenverblijf voor religieuzen, zogenaamd kasteel Roegiers, opklimmend tot 1783 met omringend park in landschappelijke stijl.


ID: 76125 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Basseveldestraat 11 (Assenede)
Hoeve met losstaande bestanddelen, vermoedelijk uit 18de eeuw, doch nagenoeg volledig vernieuwd. Van de oude boerenwoning rest aan de gewitte straatgevel nog een gebogen deurtje in een bakstenen omlijsting met neuten, oren, sluitsteen en kroonlijstje.


ID: 76252 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Beekstraat 22 (Assenede)
Alleenstaand burgerhuis met achterliggende grote beboomde tuin en voortuin afgesloten door fraai ijzeren hekwerk tussen gecanneleerde gietijzeren zuilen op bakstenen voet; dubbel hek links voor de koetspoort en in het midden. In oorsprong vermoedelijk een eind 18de–eeuws dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, links geflankeerd door een koetshuis onder hoog schilddak en rechts twee traveeën onder zadeldak.


ID: 76015 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beekstraat 45 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen, boerenhuis vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. De oude bedrijfsgebouwen werden in 1939 vervangen door nieuwe stallen.


ID: 76316 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Bijsterveld

Bijsterveld 5 (Assenede)
Oude vierkant omgrachte hoeve met losse bestanddelen, reeds vermeld eind 15de eeuw, toegankelijk via populierendreven. Na verkoop in 1986 volledig gerenoveerd. Boerenwoning van één bouwlaag onder overstekend zadeldak, vermoedelijk in kern uit de 18de eeuw en voormalig bedrijfsgebouw met schuur en stallen.