Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 76022 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blokmeersstraat 8 (Assenede)
Hoeve met losstaande bestanddelen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, zie Ferrariskaart van 1771-1778. Huidig boerenhuis uit eind 19de of begin 20ste eeuw en vernieuwde bijgebouwen.


ID: 76023 | Bouwkundig element

Hoeve met losse  bestanddelen

Bloksheule 14 (Assenede)
Oude hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot 18de eeuw, volgens het kadasterarchief begin 19de eeuw eigendom van de familie Borluut uit Gent. Erftoegang gemarkeerd door decoratief gemetselde bakstenen hekpijlers, hek verdwenen.


ID: 76084 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Burgstraat 23 (Assenede)
Hoeve van het regionaal kenmerkende open hoevetype met losse bestanddelen op met gras begroeid erf en afgesloten met ijzeren hek. De boerenwoning klimt op tot minstens 18de eeuw. De huidige bedrijfsgebouwen dateren uit de 20ste eeuw.


ID: 76025 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doodhoek 13 (Assenede)
Oude hoeve met losstaande bestanddelen. Bewaard boerenhuis vermoedelijk opklimmend tot 18de eeuw en verbouwd eind 19de eeuw, en vernieuwde bijgebouwen. Boerenhuis onder pannen zadeldak met naar de straat en het zuiden gerichte, verankerde en witgeschilderde voorgevel.


ID: 76027 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doodhoek 19 (Assenede)
In de straatbocht gelegen hoeve met losse bestanddelen, ingeplant ten noordoosten van boomgaard. Hoevegebouwen toegankelijk via oprit opzij afgelijnd met knotwilgen. De boerenwoning dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten oosten, tussen huis en schuur, laag wit gebouwtje onder pannendak, met vroegere varkensstallen en toilet.


ID: 76304 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorp (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.


ID: 76258 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorp 23 (Assenede)
Burgerhuis van heden vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, doch in kern een lage dorpswoning uit het einde van de 18de eeuw met oliemolen in de tuin, in 1892 verkocht als een herberg en huis van commerce. Volgens bouwvergunning van 1911 verhoogd met één bouwlaag en vermoedelijk dan ook voorzien van het huidige parement.


ID: 76268 | Bouwkundig element

Dorpsherberg

Dorp 82 (Assenede)
Typische dorpsherberg, in het smeedwerk van de deur 1787 gedateerd. Sinds 1975 lokaal van de Koninklijke harmonie Sint-Cecilia, opgericht in Bassevelde in 1805. Laag rijhuis van vier traveeën onder pannen zadeldak, links afgewerkt met aandak en vlechtingen.


ID: 76127 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Graafjanstraat 37 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen, vermoedelijk daterend van circa 1800 met grotendeels verbouwde hoevegebouwen, doch de muurvlechtingen op de zijgevels van het boerenhuis wijzen op een oude kern.


ID: 76040 | Bouwkundig element

Hoeve

Haantjen 14 (Assenede)
Haantjen nr. 14. Thans onbewoonde hoeve, gelegen achterin begraasd erf. Het boerenhuis dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. De oude schuur werd vervangen door nieuwe bakstenen bedrijfsgebouwen.Bakstenen boerenhuis, bestaande uit twee gedeelten afgedekt met afzonderlijke zadeldaken van ongelijke hoogte met rode pannen. De verankerde, witgeschilderde voorgevel op een grijs ges