Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 76348 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendheffers van de parochie sinds 1261. Voor de bouw van de kerk werden de plattegronden en doorsneden van de in 1776 gebouwde kerk van Lembeke, gebruikt. Het gebouw werd opgetrokken in een sobere classicistische baksteenarchitectuur, oorspronkelijk verlevendigd door kenmerkende bepleisterde platte banden.


ID: 76354 | Bouwkundig element

Pastorie Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat 7 (Assenede)
De pastorie met voorheen omgrachte site is gelegen ten westen van de oude kerk en de kerkhofsite en vormen samen de historische dorpskom van Oosteeklo. Een ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers verbindt de beide sites. De omgrachting werd grotendeels gedempt in 1960. Het ruime dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak heeft een sobere gecementeerde voorgevel.


ID: 76058 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kraaigemstraat 43 (Assenede)
Achterin gelegen, nog deels omgrachte hoeve met losse bestanddelen, minstens uit de 18de eeuw daterend en bereikbaar via een lange dreef met fruitbomen. Ten oosten binnen de circulaire omgrachting gelegen boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, bakstenen bedrijfsgebouw met schuur en stallen onder zadeldak, gedateerd 1898, met sporen in metselwerk van oudere schuur.


ID: 76355 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ledestraat 1 (Assenede)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen op de hoek met de Rijkestraat, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, enkel het boerenhuis bleef bewaard. Bakstenen boerenhuis van zes (?) traveeën, afgedekt met een zadeldak met golfplaten, vermoedelijk vroeger met strodak.


ID: 76076 | Bouwkundig element

Hoeve

Lindekenstraat 2 (Assenede)
Hoeve van het voor de streek kenmerkende open hoevetype met losse bestanddelen op erf afgesloten met twee ijzeren hekken aan betonnen stijlen, gelegen op de splitsing met de Fonteinestraat. Het boerenhuis klimt op tot minstens 18de eeuw. Ten westen op het erf ingeplant bedrijfsgebouw met restanten van oude schuur.


ID: 76118 | Bouwkundig element

Schandpaal

Markt (Assenede)
De oorspronkelijke schandpaal werd vermoedelijk opgericht door graaf della Faille d'Assenede, heer van het Assenedeambacht tussen 1771 en 1775. Gerestaureerde achtzijdige arduinen paal op hoge sokkel met Toscaans kapiteel en nieuwe bekroning met schildhoudende leeuw met heraldisch wapen van de familie della Faille d’Assenede; ketting met halsijzer en tekstplaatje op de schacht, geplaatst op een nieuw voetstuk.


ID: 76103 | Bouwkundig element

Afspanning

Markt 1 (Assenede)
Hoekgebouw met de Kloosterstraat van vier traveeën en twee bouwlagen onder mank pannen zadeldak, op het keldergewelf gedateerd 1721.


ID: 76100 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Assenede

Markt 4 (Assenede)
Imposante laatclassicistische constructie, oorspronkelijk gebouwd als Landhuis of schepenhuis van het Ambacht Assenede in 1771. Voorbouw van vier traveeën en twee bouwlagen met attiek onder leien schilddak met sierlijke houten vierkant klokkentoren met koperen klokdakje en windwijzer.


ID: 76107 | Bouwkundig element

Dorpswoning met winkel en koperslagerij

Markt 5 (Assenede)
Woning en voormalige winkel en koperslagerij. Rijhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Nu gecementeerde en geschilderde lijstgevel gemarkeerd door een gevelbrede drieledige houten winkelpui uit het begin van de 20ste eeuw en kenmerkende omlijste oculi in de halveverdieping.


ID: 76013 | Bouwkundig element

Notariswoning

Markt 6 (Assenede)
Burgerhuis gebouwd in 1778 door notaris Franciscus Xaverius Mys en zijn echtgenote Anna Jacoba Pijnaert en toegeschreven aan de Gentse bouwmeester Jan Baptist Simoens. Het burgerhuis is een mooi voorbeeld van classicistische architectuur door de aanwezige kenmerkende Lodewijk XVI-decoratie. De voorgevel met symmetrische dubbelhuisopstand telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak.