Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 56638 | Bouwkundig element

Hoeve De Zande

Zandvoordestraat 549 (Oostende)
Hoeve "De Zande" (recente benaming). Deze hoeve getuigt van een vroege inpolderingfase van één van de historische polders van Oostende, met name de cireca 1626 definitief drooggelegde "Oude Zandvoordepolder". De huidige hoeve is ontstaan door verbouwingen en vernieuwingen in de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw, en heeft doorheen de tijd haar authentiek karakter van polderhoeve bewaard.


ID: 135213 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Leeuwergem en omgeving

Balegem (Oosterzele), Elene, Leeuwergem, Oombergen (Zottegem)
Het kasteeldomein van Leeuwergem, bij Zottegem gelegen, behoort tot de belangrijkste 18e eeuwse realisaties van Vlaanderen. Behalve om het kasteel is het domein vooral bekend om zijn park, waarin de klassieke ‘Franse’ tuin, met een voor België uniek looftheater, overvloeit in een romantisch ‘Engels’ park. Een lange dreef leidt naar het omwalde kasteel. De dorpskern van Leeuwergem is door middel van een dreef verbonden met het park. Ten westen van het kasteel bevindt zich een open akkercomplex, in het westen begrensd door Elene met windmolenromp van de Stenen Molen.


ID: 36751 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aalmoezenijestraat 35 (Oosterzele)
Toegang tot het erf via twee vierkante bakstenen hekpijlers. Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis met haast blinde achtergevel aan de straatzijde; één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak, minstens opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 36752 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Aalmoezenijestraat 68 (Oosterzele)
Gerenoveerd achterin gelegen boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw. Kleine haakse bijbouw.


ID: 36753 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Agatha met kerkhof

Bakkerstraat 1 (Oosterzele)
Oudste vermelding van de kerk teruggaand tot 1155. Oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Blasius en later aan Sint-Agatha die als bedevaartheilige in de kapel werd bezocht voor borstziekten. Omgevend kerkhof met 19de en 20ste-eeuwse graftekens. Waarschijnlijk oorspronkelijk een laatromaanse zaalkerk met westtoren uit de 12de eeuw nadien uitgebreid met transept en koor en verscheidene malen aangepast. De huidige parochiekerk is een typische kleine plattelandskerk in overgangsstijl romaans-gotisch.


ID: 9539 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boekhoutstraat 23 (Oosterzele)
Leegstaande, gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een verwaarloosd, gekasseid erf.


ID: 36623 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boekhoutstraat 23 (Oosterzele)
Heden kleine hoeve van het gesloten type, voorheen (19de eeuw) een boerenhuis met losstaand dienstgebouw, geëvolueerd tot een hoeve met U-vormige opstelling en tenslotte tot de huidige vorm in de 20ste eeuw.


ID: 36685 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boerestraat 22 (Oosterzele)
Aan de straat palende hoeve van het gesloten type. Gekasseide rechthoekige binnenplaats met gemetste mestvaalt in de zuidelijke hoek.


ID: 36735 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bosstraat 1 (Oosterzele)
Ruggelings naar de straat gekeerd boerenarbeidershuis, deels verscholen achter een halfronde omhaagde voortuin; één bouwlaag en zeven traveeën, onder mank zadeldak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 36795 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Botsewegel 4 (Oosterzele)
Kleine hoeve met losse bestanddelen en een ijzeren toegangshek op het eind van de zandweg naar het boerenerf. Oorspronkelijk naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis (heden werkplaats) van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw.