Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 27658 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oosse 3 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen met ijzeren toegangshek aan overhoekse bakstenen hekpijlers. Boerenwoning van zes traveeën en rechts aansluitende stal, onder zadeldak, wellicht uit de tweede helft van de 18de eeuw. Opmerkelijk lang bakstenen bakhuis met geïncorporeerde aardappelkelder en bescheiden bakstenen wagenhuis.


ID: 27746 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vedastus

Oudstrijdersstraat 111 (Oudenaarde)
In oorsprong oudste bidplaats van de vroegmiddeleeuwse villa Ehinham, domein gelegen op Ename en Nederename en aldus moederkerk van de drie kerken die in de 10de tot 11de eeuw binnen het domein werden opgericht. De aanvankelijk kleine eenbeukige romaanse kerk zou al voor 973 opgericht zijn. Toevoeging van gotische westtoren in de 14de tot 15de eeuw. In 1939 echter werd de kerk aanzienlijk vergroot in neoromaanse stijl volgens plannen van architect H. Valcke van 1937 en sindsdien omgekeerd georiënteerd. Voorheen kleiner ovaalvormig ommuurd kerkhof. Calvariekapel achterin het kerkhof deel uitmakend van de kerkhofmuur.


ID: 27525 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Paardemarktstraat 24 (Oudenaarde)
Rijhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vroeger een geheel vormend met een bijgebouw van de voormalige hoeve Wallestraat nummer 161; in kern mogelijk uit de 18de eeuw, doch daarvan afgesplitst en omgevormd tot woning in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 27291 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Pamele

Pamelekerkplein (Oudenaarde)
Bouw van de kerk aangevat in 1234 aan de oostzijde met koor, kooromgang en kruisingspijlers onder leiding van de oudst bij naam vermelde bouwmeester in Vlaanderen, Arnold van Binche. Kort erna oprichting van toren en transept en vermoedelijk eind 13de eeuw bouw van schip. Overwelven van schip en transept in de periode 1502-16. De plattegrond ontvouwt een basilicale kerk met een driebeukig schip en twee zijkapellen, rond traptorentje en koor met vijfzijdige apsis en kooromgang, sacristieën tegen zuidtranseptarm. Opheffing van het omringend kerkhof in 1784 en inrichting als parkje.


ID: 27696 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Pladutse 1 (Oudenaarde)
Semigesloten hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw en aangepast in de loop van de 19de eeuw. Baksteenbouw onder zadeldaken, rond nog grotendeels gekasseid erf met vroegere mestvaalt. 8de-eeuwse dwarsschuur; uiterst zuidelijk deel met bewaard vakwerk.


ID: 27697 | Bouwkundig element

Hoeve Opsomer

Pladutse 3 (Oudenaarde)
Aan straat gelegen met twee grote linden aan de toegang. Gesloten vierkante hoeve uit de 18de eeuw en aangepast begin 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken rond deels gekasseid en geplaveid erf met middenin mestvaalt. Onderkelderde boerenwoning naar verluidt van 1840; acht traveeën en anderhalve bouwlaag; doorlopende baksteenlijst onder mezzanino.


ID: 27301 | Bouwkundig element

Herberg De Kroon

Prins Leopoldstraat 34 (Oudenaarde)
Resterend deel van de oude bebouwing in de voormalige wijk Eindries, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Type arbeidershuisje met voortuintje van één bouwlaag met zadeldak en haaks aanbouwsel; gecementeerde gevels.


ID: 130895 | Landschappelijk element

Peerie's linde

Pruimelstraat, Westerring (Oudenaarde)
De Hollandse linde bevindt zich in een insprong van een groot industrieel gebouw langs de N60 (Gent - Valenciennes), in de Oudenaardse industriezone ‘De Bruwaan’, ter hoogte van de Pruimelstraat. Als boom ingeplant bij een kruispunt van wegen, refererend aan de voormalige agrarische context en mogelijk geplant als herinnering aan de Slag bij Oudenaarde in 1708 is deze linde vrij zeldzaam te noemen.


ID: 27759 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Reyt

Reytstraat 101 (Oudenaarde)
Grote historische hoeve van het semigesloten type met vierkante aanleg. Bakstenen hoevegebouwen, voornamelijk daterend uit de 17de en de 18de eeuw. Boerenwoning en paardenstallen; dwarsschuur binnenin met inscriptie 1606 op latei van poort en lagere bedrijfsvleugels met koestallen onder snijdende zadeldaken. Kleine rondboognis voor heiligenbeeld in straatgevel. Lage en kleine knechtenwoning. en aangepast bakhuis.


ID: 27819 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Reytstraat 249 (Oudenaarde)
Aan de straat palende hoeve van het gesloten type, opklimmend tot de 18de eeuw, aangepast en uitgebreid in de loop van de 19de eeuw. Bouwvallige bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken.