Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 27807 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg 't Walleken

Monseigneur Lambrechtstraat 14 (Oudenaarde)
Vroeger enkelvoudig omgracht boerenerf. Walgrachten geleidelijk gedempt na de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk opstelling in U-vorm, doch vroegere bijgebouwen recent afgebroken en al deels vervangen. Achterin gelegen boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak, uit de 18de eeuw.


ID: 27808 | Bouwkundig element

Kruiskapel

Monseigneur Lambrechtstraat 25 (Oudenaarde)
Ondiepe open wegkapel uit de 18de eeuw onder zadeldakvormig afdak (golfplaten) met ijzeren topkruis.


ID: 27653 | Bouwkundig element

Café In de oude Mode

Monseigneur Lambrechtstraat 4 (Oudenaarde)
Zijdelings aan de straat palende landelijke woning van het type boerenhuis, voorheen met wagenmakerswerkhuis en nadien smidse. Langgerekte naar het zuidoosten georiënteerde woning onder zadeldak, wellicht in oorsprong uit de 18de en de 19de eeuw - en recentere aanpassingen.


ID: 27803 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Monseigneur Lambrechtstraat 8 (Oudenaarde)
Imposante gesloten hoeve op nog gedeeltelijk omgracht rechthoekig erf. Voortzetting van een oudere hoeve, het omstreeks 1777 verdwenen zogenaamd 't Oud Hof, een rechthoekige omgrachte hoeve die circa 300 meter ten oosten lag van het huidige bedrijf. Vrij authentiek bakstenen gebouwencomplex onder pannen zadeldaken, voor een groot deel opgericht in de 18de eeuw en aangevuld in de loop van de 19de eeuw.


ID: 27805 | Bouwkundig element

Boerenwoning en bakhuis

Monseigneur Lambrechtstraat 9-11 (Oudenaarde)
Ruggelings en schuin aan de straat ingeplant boerenhuis van vijf traveeën, onder zadeldak (kunstleien en pannen), uit de 18de eeuw.


ID: 27714 | Bouwkundig element

Afspanning en hofstede 't Moriaanshoofd

Moriaanshoofd 27 (Oudenaarde)
Aan straat gelegen, naar het zuidwesten georiënteerde vroegere afspanning en hofstedeke; in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw vrij grote hoeve, eind de jaren 1860 uitgebreid, in opdracht van toenmalige burgemeester A. Vanderstraeten. Tot 1934 was het gemeentehuis hier gevestigd. Baksteenbouw van tien traveeën met verankerde geelgeschilderde gevel met tandlijst onder zadeldak.


ID: 27715 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hilarius

Mullemstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk met in kern romaanse kruisingstoren. Kerkhof met witgeschilderde bakstenen kerkhofmuur met in het midden, zowel aan de kerkhofzijde als de straatzijde, een calvarie kruisbeeld. De stichtingsdatum van de kerk is onbekend maar wordt gesitueerd in de 12de eeuw. De oorspronkelijke romaanse kerk werd aangepast circa 1615-1625 met de bouw van het koor, kapel en schip. In 1952 werd door architect H. Vaerwyck-Suys de toren gerestaureerd. Deze werd volledig afgebroken en heropgebouwd met de oude stenen.


ID: 27725 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mullemstraat 18 (Oudenaarde)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen in U-vorm, in kern uit tweede helft 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw met geelgeschilderde gevels op gepikte plint onder pannen zadeldaken. Achterin gekasseid en met gras begroeid erf gelegen boerenwoning in L-vorm, vroegere stal heden ook woongedeelte. Verder nog twee dwarsschuren en bakhuis.


ID: 27727 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Mullemstraat 20, 20B (Oudenaarde)
Semigesloten hoeve achterin gekasseid en met gras begroeid erf gelegen, uit midden 19de eeuw met ten noordoosten een poel; vierkante aanleg teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw met gewitte gevels onder pannen zadeldaken.


ID: 27273 | Bouwkundig element

Stadswoning

Nederstraat 10 (Oudenaarde)
Diephuisje met oude kern, palend aan de lakenhal, drie traveeën en heden drie bouwlagen onder vooraan afgeschuind steil zadeldak. Heden geschilderde bakstenen lijstgevel met eind 18de-eeuws voorkomen.