Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 48793 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Processiestraat 48 (Dendermonde)
Hoevetje met semigesloten aanleg, gebouwd in 1877. Aan de straat, verankerde bakstenen boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag met rechts aansluitend poortgebouw onder doorlopend zadeldak. Op het achtererf, in L-vorm achter de woning aansluitende bakstenen bedrijfsgebouwen onder snijdende pannen zadeldaken. Dwarsschuur met rijen verluchtingsgaten in de zijpunttop.


ID: 48562 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Reynoutstraat 2 (Dendermonde)
Boerenwoning, gebouwd in het tweede of het begin van het derde kwart van de 19de eeuw, schuin tegenover de inmiddels verdwenen houten oliewindmolen. Breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met schijnvoegen en bruingeschilderde plint.


ID: 48263 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Ridderstraat 9 (Dendermonde)
Sober burgerhuis met vroeg 19de-eeuwse gevel en wellicht nog oudere kern. Rijhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Gecementeerde lijstgevel op vernieuwde blauwe hardstenen plint.


ID: 48523 | Bouwkundig element

Olieslagerswoning Wauman

Ringstraat 1 (Dendermonde)
Voormalige olieslagerswoning Wauman, later brouwerswoning de Waepenaert. Historisch in relatie tot de woning de Waepenaert en brouwerij de Waepenaert. Woning in kern minstens opklimmend tot de jaren 1830. Parallel aan de straat ingeplant gebouw met kleine voortuin. Burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil pannen zadeldak.


ID: 48524 | Bouwkundig element

Brouwerij de Waepenaert

Ringstraat 2 (Dendermonde)
Eind 19de-eeuwse gebouwen op straathoek met Dokter Haekstraat, vroeger horend bij de tegenoverliggend olieslagerswoning Wauman en woning de Waepenaert. Olieslagerij aanvankelijk met L-vormige plattegrond en minstens opklimmend tot de jaren 1830, omgevormd tot brouwerij en in 1879 vergroot tot U-vormige site. Huidige meest oostelijk gelegen vleugel grondig verbouwd in 1884. Hoge conische bakstenen schoorsteen op vierkante basis, eveneens daterend van 1884.


ID: 48795 | Bouwkundig element

Hoeve

Robert Ramlotstraat 43 (Dendermonde)
Gesloten hoevecomplex met aan de straat gelegen burgerhuis, tot stand gekomen in 1930 toen een bestaande kleine hoeve met achterin gelegen boerenhuis uitgebreid werd tot een vierkantshoeve. Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak, voorzien van drie oeils-de-boeuf. Dwarsvleugel samengesteld uit een vernieuwde kleine voormalige woning en aanpalend wagenhuis van drie traveeën onder pannen zadeldaken, gelijktijdig met voorin gelegen burgerhuis opgericht.


ID: 48458 | Bouwkundig element

Zaal Bacchus en herberg

Rosstraat 260 (Dendermonde)
Zaal Bacchus, bestaande uit de zaal van 1903 en een uitbreiding van 1941 met de toegang tot de zaal in art-decostijl. Afgeschuinde hoek met rechthoekige dubbele toegangsdeur onder betonnen luifel, driedelig bovenlicht en gecementeerd, gebogen fronton. Eénlaagse woning uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 48278 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Sas 18-23 (Dendermonde)
Rij burgerhuizen in eenheidsbebouwing, uit eind 19de eeuw, gerenoveerd na de Eerste Wereldoorlog. Enkelhuizen van drie bouwlagen en drie traveeën onder doorlopende zadeldaken.


ID: 48279 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sas 26 (Dendermonde)
Deels vrijstaand neoclassicistisch getint burgerhuis, volgens het kadasterarchief in 1892 genoteerde bouw bij het achterliggende bedrijf met huidevetterij dat Emiel Casteel in 1887-1888 opgericht had aan de Prudens Van Duysestraat. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 48867 | Bouwkundig element

Bastion IX, kazemat en patronenfabriek

Sas 32, 36-38, 39 (Dendermonde)
Bastion IX werd in de Hollandse periode aangelegd als onderdeel van de verdedigingsgordel rond Dendermonde en de Wellingtonbarrière, in de Belgische periode, volgens cartografisch materiaal tussen 1857 en 1879, uitgebreid met een kazemat, een patronenfabriek en een drietal hangars. Van deze uitbreidingscampagne bleven de kazemat en de patronenfabriek behouden.