Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 48251 | Bouwkundig element

Herenhuis

Oude Vest 117 (Dendermonde)
Herenhuis gedateerd 1871 met cijferankers op de tweede bouwlaag, volgens het kadasterarchief in 1872 geregistreerd als een stoomkatoenweverij. Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 48250 | Bouwkundig element

Beluik

Oude Vest 16 (Dendermonde)
Voormalig beluik, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Eenzijdig bebouwd steegbeluik gerenoveerd in 1977-1978 en met twee aan de straat gelegen vernieuwde huizen samengevoegd tot één handelshuis genaamd "Het Pand".


ID: 48654 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Oudegem

Oudegemse baan 2 (Dendermonde)
Gemeentehuis van totaal zeven traveeën, waarvan afgeschuinde hoek van drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd naar ontwerp van architect Ed. Bouwens in 1870, zie de herdenkingssteen. Heden bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint. Toegang en pui zijn aangebracht voor de afgeschuinde middenpartij. Arduinen gevelbrede pui met twee trappen met smeedijzeren borstwering, rechthoekige deur onder de trap.


ID: 48658 | Bouwkundig element

Villa

Oudegemse baan 24 (Dendermonde)
Dieper gelegen villa uit 1932 in beboomde tuin, toegankelijk via een sierlijke smeedijzeren poort tussen bakstenen pijlers, met een aansluitend decoratief hek op laag muurtje, voorzien van signeringsplaatje De Grez/ smederij/ Aalst. Dubbelhuis van drie traveeën en één hoge bouwlaag onder leien bedaking met windvaan. Eclectisch getint bijgebouw ten zuiden op L-vormige plattegrond, naar verluidt verbouwing van midden 19de-eeuws koetshuis.


ID: 48656 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Oudegemse baan 4 (Dendermonde)
In 1843 door winkelier Constantin Grijsolle heropgebouwd op de plaats van oudere bebouwing. Voorheen naar verluidt ook afspanning. Breedhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Ontpleisterde roodbakstenen lijstgevel met een in de jaren 1950 aangepaste en verhoogde bovenverdieping. Nieuwe deur gevat in een fraaie classicistische omlijsting voorzien van pilasters en kroonlijst, met een tussendorpel waarin jaartalinscriptie 1843.


ID: 48681 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oudegemstraat 20 (Dendermonde)
Hoevetje met losse bestanddelen, in kern daterend uit de 19de eeuw en volgens de gegevens uit het kadasterarchief circa 1901 grondig verbouwd of heropgebouwd.


ID: 48791 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Pastoor Claeysstraat 50 (Dendermonde)
Arbeidershuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), volgens het kadasterarchief gebouwd in 1887.


ID: 48792 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pastoor Claeysstraat 63 (Dendermonde)
Burgerhuis met aanpalende stallen en bijhorend land met tuin. Gelegen in straatbocht vlakbij de spooroverweg aan splitsing met Koning Albertstraat. Aan de straat gelegen woning volgens het kadasterarchief gebouwd in 1886 door veehandelaar Dominique De Cock–Goossens.


ID: 48859 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Plesbosstraat 1 (Dendermonde)
Op de kaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 is op dezelfde locatie een gebouwengroep aangeduid met losse configuratie en omhaagde boomgaard ten zuiden. De hoeve is van noord tot west omgeven door het bijhorend erf met deels door hagen afgeboorde boomgaard. Een grote eik markeert de toegang van de hoeve. De woning werd in het tweede kwart 19de eeuw vergroot en door aanpassing en uitbreiding van het L-vormig bedrijfsgebouw ten zuiden omgevormd tot gesloten hoeve in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 48696 | Bouwkundig element

Hoeve

Plesbosstraat 4 (Dendermonde)
Achterin gelegen hoeve volgens het kadasterarchief gebouwd in 1888 ter vervanging van een oudere hoeve, die al opgetekend staat op het primitief kadasterplan van 1829. Boerenarbeiderswoning met bepleisterde en geschilderde, verankerde baksteenbouw onder mank zadeldak. Haaks op de straat ingeplante dwarsschuur met geïncorporeerde stallen aan de noordoostzijde van het erf.