Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 78215 | Bouwkundig element

Lourdeskapelletje

Roeselarestraat (Diksmuide)
Lourdeskapelletje vermoedelijk van circa 1899, in prieeltje omgeven door bakstenen muren en afgesloten met ijzeren hekken. Rond witgeschilderd kapelletje met arduinen bekroning, rondboognis met beeld.


ID: 78226 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij 't Roggeveld

Roeselarestraat 126 (Diksmuide)
Voor de Eerste Wereldoorlog '’t Roggeveld, herberg en brouwerij' (zie opschrift op prentbriefkaart). Deze herberglocatie gaat zeker terug tot 1623: in rekeningen is onder meer de herberg "Te Rochevelle" vermeld.


ID: 78495 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas en Sint-Katharina

Schoorbakkestraat (Diksmuide)
Heropgebouwde parochiekerk, toegewijd aan Sint-Niklaas en Sint-Katharina. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof. Omringend geelbakstenen muurtje onder ezelsrug, ten westen toegangshekken tot de kerk tussen bakstenen pijlers, eveneens toegang ten zuidoosten.


ID: 78227 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel met linde

Schoorlingstraat, Steenstraat (Diksmuide)
De op vandaag zwaar gerenoveerde kapel (renovatie in 1983 en na 1986) werd oorspronkelijk gebouwd in 1844 zie jaarsteen "H.M.A. B.V.O. 1844". De kapel wordt geflankeerd door een linde.


ID: 78396 | Bouwkundig element

Sint-Janshoeve

Schorestraat 46 (Diksmuide)
Achteringelegen historische hoeve, "SINT-JANSHOEVE", zie houten naambord. Als relatief grote hoevesite van vijf volumes en voorliggende moestuin reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Van deze historische hoeve is thans enkel het boerenhuis bewaard gebleven. Witgekalkt boerenhuis van vier traveeën met rechts drie opkamertraveeën (waarvan één gedicht) onder verhoogde nok (Vlaamse pannen).


ID: 78397 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Schorestraat 48 (Diksmuide)
Hoeve met lage aaneengesloten bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig rondom geasfalteerd erf opgesteld. Reeds op de Ferrariskaart aangeduid met gelijkaardige constellatie. Erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers en rechts eenvoudig bakstenen kapelletje van voor de Eerste Wereldoorlog met een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.


ID: 92068 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Pharaïldis

Sint-Veerleplein 11 (Diksmuide)
De werklijst van Petrus Albertus Loncke vermeldt een werk in Oostkerke, te situeren in de 2de helft van de 19de eeuw. Er wordt niet gespecificeerd of het een nieuwbouw betrof ofwel een renovatie. Dit orgel is geheel of minstens grotendeels vernield in de Eerste Wereldoorlog. Het huidig orgel is gebouwd door Frederik Loncke en zonen in 1923, met gebruikmaking van enkele oudere elementen.


ID: 78224 | Bouwkundig element

Spoorwachtershuis

Steenstraat 2 (Diksmuide)
Wachthuisje bij de spoorwegoverweg van lijn 73 Lichtervelde-Kortemark-Diksmuide-Veurne die in 1858 aangelegd werd.


ID: 78225 | Bouwkundig element

Mariakapelletje

Steenstraat 3 (Diksmuide)
Mariakapelletje bij erftoegang van een hoeve. Witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Korfbogig nisje met ijzeren hekwerk, beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.