Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 78295 | Bouwkundig element

Hoeve Coudenburgh

Tervaetestraat 28 (Diksmuide)
Hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het erf opgesteld. Als omwalde site met identieke opstelling reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). Ten noorden, boerenhuis met wellicht 18de-eeuwse kern met opkamertravee. Het laaghuis van vier traveeën werd vermoedelijk in de 19de eeuw opgetrokken tot anderhalve bouwlaag.


ID: 78506 | Bouwkundig element

Herberg en maalderij De Weegbrug

Veurnestraat 1 (Diksmuide)
Bij de Nieuwpoortstraat, hoekpand en voormalige herberg zogenaamd "D' OEDE MAALDERIE" zie opschrift. Gaat terug op de herberg-brouwerij "Den Hert" die in 1862 opgericht werd. Na de vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in 1919 op deze hoek een barak opgericht, zogenaamd "Café du Front". Tijdens de daaropvolgende wederopbouw komt hier de herberg en maalderij "De Weegbrug".


ID: 78401 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vijvermolenstraat 1 (Diksmuide)
Boerenarbeiderswoning uit eind 19de/ begin 20ste eeuw. Witgekalkt éénlaags volume van 3 traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) haaks op de straat georiënteerd.


ID: 78402 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vijvermolenstraat 4 (Diksmuide)
Boerenarbeiderswoning uit eind 19de/ begin 20ste eeuw. Witgekalkt éénlaags volume onder zadeldak (Vlaamse pannen) haaks op de straat georiënteerd. Links geïncorporeerde staltravee.


ID: 78321 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Visserstraat (Diksmuide)
Neoclassicistische kapel van 1875 zie datering in de zwikken. Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis zie gevelsteen met het opschrift "IK BEN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS". In de volksmond beter bekend als "keunekapelle", vermits Onze-Lieve-Vrouw werd aangeroepen voor de konijnenplaag. Echter, na de Eerste Wereldoorlog groter heropgebouwd, waarbij de vooroorlogse ommegang verloren ging.


ID: 78322 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Visserstraat 2 (Diksmuide)
De gemeenteschool werd vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw opgericht. De school met onderwijzerswoning werd in 1898 door twee zusters annunciaten uit Veurne overgenomen, een gedeelte van de school werd ook als gemeentehuis gebruikt. Ze werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd en in 1919-1923 heropgebouwd naar het model van de vooroorlogse gemeenteschool, dit naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge).


ID: 78587 | Bouwkundig element

Heropgebouwde parochiekerk Sint-Martinus met omringend kerkhof

Vladslostraat (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof is heropgebouwd in 1924-1925, naar ontwerp van de Brugse architect Théodore Raison.


ID: 78297 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Walestraat 4 (Diksmuide)
Gecementeerde en witgekalkte lijstgevel van vier traveeën en een staltravee.


ID: 78596 | Bouwkundig element

Boerenwoning 't Hof van Dambrugge 1640

Werkenstraat (Diksmuide)
Boerenwoning met 19de-eeuwse kern van nu verdwenen hoeve. Vijf traveeën + twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannnen, nok loodrecht op de straat).


ID: 78600 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wijnendalestraat 184 (Diksmuide)
Historische hoeve, als site alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. De hoeve was dan gelegen op een groot perceel met boomgaard; drie gebouwen U-vormig rondom een erf gegroepeerd, waarvan ten noorden het nu nog bewaarde boerenhuis met kern uit de 18de eeuw, mogelijk deels uit 17de eeuw. 19de-eeuws bakhuis van het eenledige type. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de hoeve zware schade op, zie de heropgebouwde nutsgebouwen en mogelijk schade aan het boerenhuis.