Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 78148 | Bouwkundig element

Feestzaal Onze Kring

Wilgendijk 31 (Diksmuide)
Feestzaal naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge) van 1920, jaarsteen "1921". Tijdens het interbellum gebruikt als bibliotheekzaal, toneelzaal en zelfs cinemazaal.


ID: 78154 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Diksmuide

Woumenweg (Diksmuide)
Begraafplaats van Diksmuide.. Circa 1784 werd het kerkhof gesitueerd rondom de Sint-Niklaaskerk ontruimd en overgebracht naar de Woumenweg. Deze begraafplaats werd in 1856 aanzienlijk uitgebreid.


ID: 134004 | Landschappelijk element

Park van het Esenkasteel

Woumenweg 100 (Diksmuide)
Domein met 18de-eeuwse kern. Het park werd na vernietiging in WO I opnieuw aangelegd samen met de bouw van een neoclassicistische landhuis. Vandaag in gebruik als openbaar park met een naoorlogse aanleg die geometrische en landschappelijk aangelegde zones combineert.


ID: 78617 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas

Woumenweg 251 (Diksmuide)
Parochiekerk uit de wederopbouwperiode, toegewijd aan Sint-Andreas. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof omringd door roodbakstenen muur onder ezelsrug. Een aantal bewaarde arduinen grafmonumenten in neogotische stijl en gietijzeren kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder meer arduinen grafmonument voor de familie de Coninck de Merckem voorzien van wapenschild in witte natuursteen. Ten oosten buiten het kerkhofareaal, groot Heilig Hartbeeld in witte natuursteen op veldstenen sokkel.


ID: 78326 | Bouwkundig element

Hoeve

Zadelstraat 3 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen hoevetje - boerenhuis voorafgegaan door kleine voortuin - uit de tweede helft van de 19de eeuw, nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Ten noorden, naar de straat geörienteerd boerenhuis van vier traveeën en rechts twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde gele baksteenbouw, aan voorzijde witgekalkt boven gepikte plint.


ID: 78329 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oud Kasteel

Zadelstraat 4 (Diksmuide)
Wellicht kan deze site geïdentificeerd worden als de burcht of het kasteel van Lampernisse, die bewoond werd door de heren van Lampernisse. In 1538 werd deze burcht vernield, in 1565 werd de site nog eens vernield door de Geuzen.


ID: 78332 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige   Kruisverheffing

Zannekinstraat 16 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, afgezoomd met knotlindes en aan oostelijke, zuidelijke en westelijke zijde omringd door een muur. Bewaarde arduinen grafmonumenten met neogotische inslag uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Tevens bewaarde ijzeren kruisen. In de oksel van zuidbeuk en de hallenkerk: calvarie onder leien luifel, afgesloten door smeed)ijzeren hek.


ID: 206925 | Bouwkundig element

Sint-Alenakapel

Alenaborre, Kapelstraat 113 (Dilbeek)
19de-eeuwse kapel ter verering van Sint-Alena, gelegen op het einde van een lindedreef.


ID: 206942 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel en drie grafstenen

Alfons Gossetlaan (Dilbeek)
Onze-Lieve-Vrouwkapel gedateerd 1956 en gelegen op een sterk begroeid perceel met nog drie hardstenen stèles of grafstenen, in het midden van het industrieterrein.


ID: 207008 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Smartenkapel

Appelmansstraat (Dilbeek)
Pijlerkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Smarten, volgens gedenkplaat gebouwd rond 1900 en gerestaureerd in 1986.