Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 50889 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Teirlinckstraat 47 (Eeklo)
Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1881 met vernieuwde voorgevel uit begin 20ste eeuw. Parement van gele faiencetegels met speklagen en ontlastingsboogjes van bruine tegels op een plint van groene tegels. Licht getoogde muuropeningen.


ID: 50890 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Teirlinckstraat 48 (Eeklo)
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met oudere kern, in zijn huidige vorm daterend van circa 1900. Enkelhuis met gecementeerd en geschilderd parement met rechthoekige, vlak omlijste vensters op arduinen dorpels; behouden schrijnwerk. Middelste bovenvenster geblind. Overstekende houten kroonlijst op houten consoles.


ID: 47983 | Bouwkundig element

Rij van gekoppelde burgerhuizen

Tieltsesteenweg 6-12 (Eeklo)
Huizenrij gebouwd op de plaats van een gedeelte van de voormalige textielfabriek Neelemans. De eerste bedrijfsgebouwen van de wolweverij werden opgericht in 1846 door Jean Baptist Neelemans, reeds uitgebreid in de daaropvolgende jaren en toevoeging van een wolspinnerij. In 1898-1906 werd het gebouw aan de straatkant verbouwd tot drie woonhuizen en twee opslagplaatsen. Nu ensemble van vier resterende huizen in eenheidsbebouwing met bepleisterde lijstgevel van twee-en-een-halve bouwlaag onder doorlopend pannen zadeldak.


ID: 47984 | Bouwkundig element

Witte Huis

Tieltsesteenweg 16-18 (Eeklo)
Oorspronkelijk twee huizen, opgetrokken vlak na de aanleg van de steenweg in 1840 door J.B. Cornelis. Reeds in 1845 aangekocht door Jan Baptist Neelemans en aangepast tot één grote woning.


ID: 47985 | Bouwkundig element

Klooster van de arme klaren coletinnen

Tieltsesteenweg 22 (Eeklo)
Klooster van de arme klaren coletinnen, zogenaamd "Monasterium van de Heilige Drievuldigheid". Kloostercomplex rondom twee kloosterhofjes, opgetrokken in verschillende bouwfasen: eerste kloostergebouwen van 1891-1893, kapel van 1894, en laatste uitbreiding van 1902, straatvleugel vernieuwd in 1960.


ID: 51876 | Bouwkundig element

Jeneverhuis Van Hoorebeke

Van Hoorebekeplein 2-3 (Eeklo)
Resterend deel van de voormalige jeneverstokerij Van Hoorebeke, de enige Belgische jeneverstokerij op basis van jeneverbessen. Het bewaarde gebouw vormde als opslagplaats slechts een deel van het oorspronkelijke complex, en werd volgens het kadasterarchief gebouwd in 1893-1894 in opdracht van Edmond Van Hoorebeke.


ID: 47992 | Bouwkundig element

Hoeve

Veldekens - Vaart 1 (Eeklo)
Hoeve gelegen aan de oostelijke oever van het Schipdonkkanaal. Ruim woonhuis van twee bouwlagen onder schilddaken (pannen) op plattegrond in L-vorm.


ID: 50892 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Vlamingstraat 1-9 (Eeklo)
Historische locatie van de grafelijke Hondecoten, op de zuidhoek van de Vlamingstraat en de huidige Collegestraat, vroeger Hondecotstraatje genoemd. Eind 18de eeuw is de locatie als herberg "het Hondecot" gekend. Oorspronkelijke herberg met binnenkoer, volgens het kadasterarchief uitgebreid in 1865 en 1892 en in 1937 verkocht en verkaveld in vijf woningen.


ID: 50896 | Bouwkundig element

Buurtwinkel

Vlamingstraat 41 (Eeklo)
Rijhuis en vroeger buurtwinkeltje, drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1875. Gecementeerd en geschilderd parement met schijnvoegen. Bewaarde houten winkelpui met deur en twee vensters tussen pilasters onder een overkragende kroonlijst met rolluikkasten.


ID: 50898 | Bouwkundig element

Twee arbeiderswoningen

Vlamingstraat 50-52 (Eeklo)
Twee rijhuizen van drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder verspringende zadeldaken, thans met eenzelfde gecementeerd en geschilderd parement met schijnvoegen en sierlijke omlijstingen met oren, in kern vermoedelijk nog daterend uit begin 19de eeuw, volgens het kadasterarchief aangepast in de jaren 1920.