Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 8217 | Bouwkundig element

Brouwerij De Arend

Dorpsstraat 144 (Erpe-Mere)
Achter een recent woonhuis bevindt zich de voormalige brouwerij De Arend. Bakstenen gebouw van vijf traveeën en kelderverdieping plus anderhalve bouwlaag onder twee gelijklopende zadeldaken. Toegangen in tweede travee van de kelderverdieping en eerste bouwlaag. De achterbouw met graanmagazijnen en mouterij, lijkt van recentere datum.


ID: 8218 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Dorpsstraat 146 (Erpe-Mere)
Alleenstaand dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder geknikt schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op gepikte plint. Haakse stalvleugel met voorgevel van twee traveeën en langsgevel met zes traveeën onder schilddak met laadvenster.


ID: 8215 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huize Kluyskens met tuin

Dorpsstraat 52 (Erpe-Mere)
Neoclassicistsich getint huis met stalvleugel en omgevende siertuin, opgetrokken in opdracht van professor Kluyskens in de eerste helft van de 19de eeuw en aangekocht door E.H. F. Van De Putte; pastorie van 1864 tot 1903. Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder schilddak met vorstkam.


ID: 8260 | Bouwkundig element

Watermolen Engelse Molen

Engelsmolen 1 (Erpe-Mere)
Bovenslagmolen met ijzeren scheprad, gelegen op de Molenbeek, in een boomrijke omgeving. Huidige molen met twee bouwlagen en drie traveeën door middel van muurankers op de voorgevel gedateerd: vermoedelijk 1774; verhoogd en uitgebreid met een nieuw molenaarshuis in de tweede helft van de 19de eeuw van het dubbelhuistype met twee en een halve bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 8287 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Erondegemdorp (Erpe-Mere)
Altaar onder patronaat van abdij van Geraardsbergen sinds 1108. Pseudobasilicale kerk gelegen op een noordwestelijke helling met gotisch koor uit de 14de eeuw, kruisingstoren uit de 16de eeuw en schip gebouwd in 1846-1847. Calvarie aan de oostmuur.


ID: 8288 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Erondegemdorp 1 (Erpe-Mere)
Voorheen gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenkoer met tuin, schuin ingeplant grosso modo ten westen van de kerk. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in de deels gesloopte stalvleugel.


ID: 8213 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Erpedorp (Erpe-Mere)
Neoclassicistische hallenkerk op een hoogte gelegen met deels bewaard kerkhof en omringende kerkhofmuur, opgetrokken in 1834 naar ontwerp van architect Johan Beeckman, dwars op de voormalige georiënteerde kerk uit de 14de tot de 16de eeuw die in 1827 gedeeltelijk werd gesloopt. Sacristieën van 1863 nar ontwerp van architect J.B. Goeminne. Ten noordwesten, twee hekpijlers met siervaas en trap.


ID: 8290 | Bouwkundig element

Gesloten hoevetje

Gentsesteenweg 376 (Erpe-Mere)
Hoevetje met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, uit de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenkoer met afgesnuite hoek en poort. Aan de straatkant, boerenwoning van het dubbelhuistype met zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Gebouw van baksteen met beraapte en geschilderde voorgevel met aflijnende getrapte baksteenfries.


ID: 8232 | Bouwkundig element

Gezondheidsbrouwerij

Gentsesteenweg 41 (Erpe-Mere)
Van de voormalige mouterij en brouwerij "Gezondheidsbrouwerij" (ontstaan circa 1835, de brouwerij stilgevallen na 1918, de mouterij in 1935) blijven enkel een aantal opslagplaatsen en het gebouw met de kiemvloeren der mouterij over.


ID: 8291 | Bouwkundig element

Afspanning

Gentsesteenweg 485 (Erpe-Mere)
Vijf traveeën breed dubbelhuis onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, leien), opklimmend tot tweede helft 18de eeuw.