Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2340 resultaten


ID: 209578 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Engelstraat (Zedelgem)
Begraafplaats tussen de Engelstraat en de Brugse Heirweg. De begraafplaats is hier ontstaan na het verbod in 1917 van de Duitse bezetter om rond de kerk te begraven. De gemeente koopt na de Eerste Wereldoorlog de grond aan, het oude kerkhof verdwijnt in de tweede helft van de jaren 1930. In opdracht van de gemeente Zedelgem maakt de Nederlandse ingenieur Ada Wille van Wille landschaps- & begraafplaatsarchitectuur samen met het studiebureau Plantec uit Oostende in 2007 een ontwerp voor herinrichting en uitbreiding van de begraafplaats. Rechthoekige plattegrond afgezoomd met haagbeuken. Rechts van de ingang staat een sober ontvangstgebouw met witbepleisterde muren onder plat dak. Aan de voorgevel een stichtingsplaat en eenvoudige zitbank. Een centraal geasfalteerd pad leidt naar een calvariekruis. Recente uitbreiding links met bekiezeld pad met berceau- en haag (haagbeuk). Achteraan bevindt zich in de beide hoeken een columbarium.


ID: 216910 | Bouwkundig element

Duitse bunker Villa Krekaertvijver

Prof. Nelisstraat 6 (Zedelgem)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog in de tuin bij Villa Krekaertvijver. Betonnen militaire post met rechthoekig grondplan en bijkomend toegangsas aan zuidoostelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan westelijke zijde zitten gleufjes. Het plafond binnenin zou naar verluidt vlak zijn.


ID: 216909 | Bouwkundig element

Duitse bunker Zuidwege

Ruddervoordsestraat (Zedelgem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken nabij het station van Zedelgem. Halfondergrondse betonnen militaire post met rechthoekig grondplan.


ID: 216912 | Bouwkundig element

Duitse bunker bij kasteel van Loppem

Steenbrugsestraat 26 (Zedelgem)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken bij het kasteel van Loppem.


ID: 209435 | Bouwkundig element

Hoeve met bunker

Torhoutsesteenweg 100 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een erf. Versierde, metalen hekken uit het interbellum. Boerenhuis ten noorden van het erf, teruggaand tot de 18de eeuw. Tegen deze woning is tijdens de Eerste Wereldoorlog een bunker opgetrokken. Monumentale dwarsschuur ten oosten van het erf, gedeeltelijk met houten beplanking boven een bakstenen sokkel.


ID: 209436 | Bouwkundig element

Hof ter Zuytweghe met bunker

Torhoutsesteenweg 114 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf, toegankelijk via een aarden oprit. De hoeve staat reeds aangegeven op de Ferrariskaart. Ten noorden van het erf bevindt zich het woonhuis, eventueel in kern teruggaand tot de 18de eeuw, en ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Op de hoeve is nog een bunker uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig, die deel uitmaakte van het munitiedepot. Witbepleisterde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint. Ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 210028 | Bouwkundig element

Duitse bunker Pionierpark

Zeedijkweg (Zedelgem)
Duitse militaire post, opgetrokken bij het Duitse pionierspark te Loppem.


ID: 215904 | Bouwkundig element

Duitse bunker munitiedepot

Zeedijkweg (Zedelgem)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken bij een Duits munitiedepot te Loppem.


ID: 89687 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Bakkerstraat 65 (Zele)
Voormalige hoeve met boerenwoning van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, haaks aangebouwd achterhuisje en parallelle tweedelige stal- en schuurvleugel, gebouwd in 1915.


ID: 84174 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dokter Armand Rubbensstraat 34 (Zele)
Groot beeldbepalend herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen met poortdoorrit onder schilddak. Oorspronkelijk woning uit 1835 in neoclassicistische stijl van vier traveeën met een poortdoorrit aan weerszijde maar ingrijpend verbouwd en vergroot vanaf 1913 naar ontwerp van bouwmeester Henri Vanden Broucke. Door de vele ingrepen heeft de herenwoning heden een eclectisch voorkomen.