Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1117 resultaten


ID: 78945 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Doornstraat 19-21 (Damme)
Historische, oorspronkelijk omwalde, hoeve met 18de-eeuws woonstalhuis zie datering "1788" in noordzijpuntgevel, mogelijk met oudere kern, en 19de-eeuwse bijgebouwen; thans gerenoveerd. Grotendeels heraangelegd erf, afgescheiden van de straat door knotbomen en haag; Boerenhuis thans van vijf traveeën, met twee noordelijke traveeën in ondiepere aanbouw onder lagere nok. Stalgedeelte, bakhuis/zomerkeuken en voormalige schuur.


ID: 78950 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorpsstraat 46 (Damme)
Woonhuis met inslag van late art-decostijl, gebouwd in 1941 naar ontwerp van architect C. Van der Beke, in opdracht Jules Neyt. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; nieuwe geglazuurde zwarte pannen); nieuwe dakvlakramen. Rode baksteenbouw in verzorgd metselverband met gebruik van arduin voor onder meer plint en dorpels. Rechts, garage in lagere aanbouw.


ID: 78887 | Bouwkundig element

Gedenkkapel

Koolkerkesteenweg (Damme)
Gedenkkapel opgetrokken in 1944 ter nagedachtenis van de familie Standaert uit Oostkerke, die tijdens de Tweede Wereldoorlog getroffen werd door het uitbranden van haar hoeve en de dood van de dochter en haar verloofde. Eenvoudige witgeschilderde bakstenen veldkapel met arduinen gedenksteen. Rondboognisje met zwarte bakstenen omlijsting, bekronend smeedijzeren kruis.


ID: 78757 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Houcke Boven

Natiënlaan 15A (Damme)
Hoeve van het langgeveltype, waarvan de huidige gebouwen dateren van de 18de, 19de en 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), deels witgekalkte volumes met rechthoekige en licht getoogde muuropeningen. Langgestrekt, in kern wellicht 18de-eeuws, witgekalkt boerenhuis met links geïncorporeerd "boterhuisje". Aansluitend wagenhuis, schuur en koeienstal. In het verlengde, een zomerkeuken met bakoven. Tussen voormalige paardenstal en boerenhuis, mestvaalt.


ID: 78742 | Bouwkundig element

Dorpswoning 't Uylenkot

Slekstraat 18 (Damme)
Beeldbepalend langgestrekt woonhuis gedateerd 1771, zie muurankers westzijgevel. Langgestrekt éénlagig volume onder mansardedak, gelegen op groot perceel met tuin uitkomend aan de Damse Vaart-Zuid. Zowel rechts als links zij-ingang naar achterliggende tuin. Deels witgeschilderde en gecementeerde baksteenbouw op gecementeerde en zwartgeschilderde plint; geprofileerde houten kroonlijst op klossen.


ID: 78910 | Bouwkundig element

Woning in historiserende stijl

St.-Kwintensstraat 5 (Damme)
Woonstalhuis dat na beschadiging tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1945 werd heropgebouwd als woning in een historiserende stijl. Bruin bakstenen breedhuis van twee poorttraveeën (garage) + woongedeelte van vijf traveeën, onder pannen zadeldak met dakkapellen.


ID: 79012 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Nood met ommegang

Zwaanstraat (Damme)
Neogotische kapel gelegen op de wijk "De Zwaan", opgericht onder impuls van pastoor Marcel De Jonghe uit dank voor de bescherming van Sijsele in de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de hand van architect Pintelon, uitgevoerd door aannemer Marcel Keysabyl met schrijnwerk vervaardigd door Jozef Danneels; de grond wordt geschonken door familie De Busschere-Delbruyère. De inwijding van de kapel gebeurt in mei 1945. Eénbeukige bakstenen kapel onder leien zadeldak; geschilderde houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor onder meer sluitstenen, bekleding puntgevel, bekronend topkruis en onderdorpels.


ID: 214174 | Bouwkundig element

Villa Camille

Astridplein 1 (De Haan)
Halfvrijstaande villa op de hoek met de Bloemenlaan, zogenaamd "CAMILLE", daterend uit de jaren 1940.


ID: 127441 | Bouwkundig element

Oorlogslandschap met bakstenen constructies

Batterijstraat (De Haan)
Elf Duitse bakstenen constructies, daterend uit de Tweede Wereldoorlog op een terrein waar ook nog loopgraven en met wallen afgebakende plekken zichtbaar zijn. Deze oorlogsrestanten zijn gelegen op het oostelijke deel van het huidige natuurdomein D’Heye, op grondgebied De Haan (Klemskerke).


ID: 214341 | Bouwkundig element

Bunker

Cervanteslaan (De Haan)
Bunker uit de Tweede Wereldoorlog.