Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1126 resultaten


ID: 81800 | Bouwkundig element

Directeurswoning fabriek Flandria

Westdorp 59 (Anzegem)
Directeurswoning van 'Flandria' fabriek van wasmachines en drogers. De fabriek wordt in 1920 opgericht door Camiel Vanmaercke. Het bedrijf wordt stopgezet in 1982. Huidige pand van circa 1940 gesigneerd: "L. VANMAERCKE ARCH KORTRIJK". Langgestrekte gevel van gele baksteen, getypeerd door de rechthoekige erker met aansluitend balkon.


ID: 207473 | Bouwkundig element

Tabaksast

Bosstraat (Ardooie)
Tabaksast, gelegen aan de noordzijde van de voormalige hoevesite op nummer 3. Tabaksast op vierkant grondplan in lichtrode baksteenbouw onder betonnen tentdakconstructie met schouw.


ID: 207511 | Bouwkundig element

Hoeve

Diepestraat 6 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen op site die opklimt tot de 18de eeuw, met cichorei-ast uit 1913/1942. Boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen Ten zuiden schuurgebouw met aangebouwde asten. Ten noorden van het boerenhuis strekt zich de boomgaard uit, omhaagd door een hulsthaag, met op de hoek van het perceel een kapel. Ijzeren hek tussen nieuwe overhoekse bakstenen pijlers en bakhuis.


ID: 208194 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Drogenbroodstraat (Ardooie)
Voormalige vlasfabriek met kunstmatige roterij en magazijnen thans gebruikt als opslagplaats. Kleine schuur in betonskeletbouw met opvullingen in betonplaat, grote vlasschuur in betonsteen, beiden met grote metalen schuifdeuren en golfplaten dak.


ID: 207750 | Bouwkundig element

Lourdesgrot

Kaaistraat (Ardooie)
Grotformatie opgebouwd uit gecementeerde steenbrokken. Voorliggend bloemenperkje omringd door buxushaagje, beeldje Heilige Bernadette. Centrale nis met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, omgeven door een krans in gesmede druivenbladeren met lampjes.


ID: 207889 | Bouwkundig element

Café De Veekoopman

Kortrijksestraat 125 (Ardooie)
Opgetrokken op een leeg perceel in 1911, voor weduwe en kinderen van Louis Wybo-Dewitte, herbergiers te Ardooie. Groot volume van twee bouwlagen in donkerrode baksteenbouw onder schilddak in mechanische pannen (nok parallel met de straat). Aanbouw van stallingen.


ID: 208238 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Laagstraat (Ardooie)
Huidig volume vermoedelijk in 1942 herbouwd door Hector en Emma Dewitte nadat een wervelwind de voorgaande kapel uit 1915 had vernield. Overhoeks geplaatste veldkapel met bedaking in daktegels en gecementeerde gevels.


ID: 207945 | Bouwkundig element

Burgerhuis en woonwinkelpand

Mgr. Roelensstraat 23 (Ardooie)
Burgerhuis en woonwinkelpand, opgetrokken tijdens het interbellum en deels herbouwd in de jaren 1940. Burgerhuis opgevat als een dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Woonwinkelpand van drie bouwlagen en vijf/drie traveeën onder platte bedaking met overkragende kroonlijst en afgeronde straatgevel.


ID: 207967 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede

Pittemsestraat (Ardooie)
Opgetrokken in 1944 uit dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Circa 1975 gerestaureerd. Trapeziumvormige pijlerkapel in rode baksteen, bekroond met kruisje.


ID: 207972 | Bouwkundig element

Hoeve

Pittemsestraat 103 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit 20ste-eeuwse bestanddelen, gelegen op oudere site van herberg "Rysselende". Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met Brugsebaan). Witbakstenen banden, korfbogige muuropeningen met bewaard houtwerk (schuif- en T-ramen).