Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 43737 | Bouwkundig element

Kruiskapel

Rovorst (Brakel)
Verankerde rechthoekige bakstenen wegkapel onder zadeldak, mogelijk opklimmend tot midden 19de eeuw. Gevelcementering met schijnvoegen uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 73869 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Sint-Pieter-in-de-Banden met tuin

Serpentestraat 10 (Brakel)
Voormalige pastorie van Sint-Pieter-in-de-Banden in 1909 tot dekenij verheven. In 1857-1859 in L-vorm opgetrokken ter vervanging van de meer noordoost-gesitueerde vervallen oude pastorie van één bouwlaag. Dubbelhuis met ommuurde kleine voortuin en ruime, volledig ommuurde achterliggende tuin met twee oude beuken. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 74050 | Bouwkundig element

Dorpsschool

St. Apolloniaplein 4 (Brakel)
Dorpsschooltje, voorheen zondagsschool en katholieke meisjesschool. Eenvoudige bakstenen laagbouw van vijf traveeën, onder zadeldak, uit de jaren 1860; school loodrecht achteraan uitgebreid in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 74025 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Opbrakel en gemeenteschool

St.-Martensstraat 49-53 (Brakel)
Symmetrisch gebouw uit 1871 van twee verdiepingen en zeven traveeën onder schilddak naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Aanvankelijk omvatte het gebouw in de linker helft een enkelhuis als woning voor het schoolhoofd, een centrale toegang en in het rechter deel een klaslokaal op benedenverdieping en gemeentehuis op bovenverdieping. Na aanbouw rechts van een nieuwe jongensschool in 1952-53 naar ontwerp van architect R. De Roose, werd de rechter helft volledig in gebruik genomen als gemeentehuis.


ID: 74109 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

St.-Sebastiaansplein 6, 6A (Brakel)
In de zuidoostelijke pleinhoek, aan het kerkhof palende grote gesloten hoeve. In 1866 in oriëntatie gewijzigde boerenwoning uitgebreid tot huidig volume van twee verdiepingen voorzien van poorttravee met brede doorrit links; straatgevel van boerenburgerhuis vroeger beraapt doch in 1962 aangepast en binnenshuis vernieuwd.


ID: 43742 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Ursmarusparochie met tuin

St.-Ursmarsstraat 20 (Brakel)
Melding reeds in 1622 van een omwalde oude pastorie met brouwerij. Huidige pastorie voornamelijk uit de 18de eeuw, gelegen ten noordwesten naast de kerk met symmetrisch in U-vorm aangelegde gebouwen. Kleine binnenplaats met ten westen van het woonhuis, ten zuiden en ten noorden lage bijgebouwen uit het derde kwart van de 19de eeuw en ertussen ten oosten, tuinmuur grenzend aan het kerkhof. Ruime ommuurde pastorietuin ten zuiden en westen.


ID: 74081 | Bouwkundig element

Burgerhuis met smidse

Steenweg 69 (Brakel)
Burgerhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, in begin 20ste eeuw aangepaste en vergrote kern uit tweede kwart 19de eeuw. Links smidse met schuifpoort onder pannen zadeldak wellicht opklimmend tot midden 19de eeuw.


ID: 74082 | Bouwkundig element

Hoekhuis en café

Steenweg 74 (Brakel)
Hoekhuis en voormalig café van twee bouwlagen onder pannen schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. In het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw voorzien van gevelcementering met schijnbanden, imitatievoegen en reliëfdecoratie met invloed van de art-decostijl boven de muuropeningen.


ID: 74053 | Bouwkundig element

Hof te Walle

Terwalle 13 (Brakel)
Achterin gelegen grote semigesloten hoeve met toegangsweg ten noorden en naar verluidt voorheen omgracht, in oorsprong minstens opklimmend tot de 18de eeuw, volledig herbouwd circa 1870.


ID: 74055 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg

Twaalfbunderstraat 53 (Brakel)
Voormalige hoeve en naar verluidt minstens sinds 1850 herberg. Voorheen een boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag, minstens opklimmend tot midden 19de eeuw en mogelijk teruggaand op ouder huis; verlengd met één travee en vergroot tot woning van anderhalve bouwlaag in begin 20ste eeuw, bovenverdieping nog verhoogd in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Rechts oorspronkelijk bijbehorende Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in 1906.