7810 resultaten


ID: 319 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Eerdegemstraat 67 (Aalst)
Gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige geplaveide binnenkoer. Dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder mansardedak met gecementeerde verankerde lijstgevel. Rechthoekige deur met bovenlicht in vlakke omlijsting van arduin op neuten en met geprofileerde druiplijst waarboven een gevelsteen gedateerd 1803. Twee kleine stalgebouwen onder zadeldaken.


ID: 329 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Erembodegem

Erembodegem-Dorp 125 (Aalst)
Gemeentehuis van 1874, gelegen op de hoek van de Dorpsstraat. Rechthoekig neogotisch gebouw van baksteen met gebruik van grijze kalkzandsteen voor het lijstwerk. Inkom op korte zijde.


ID: 331 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Erembodegem-Dorp 56-58 (Aalst)
Gebouw van oorspronkelijk zeven traveeën, onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen).


ID: 38 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Esplanadestraat 16 (Aalst)
Enkelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit midden 19de eeuw tot het derde kwart van de 19de eeuw. Sobere bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint gemarkeerd door brede deurrisaliet.


ID: 387 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Grote Baan 166 (Aalst)
Huis van drie traveeën en twee verdiepingen onder een schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw, met bakstenen lijstgevel afgelijnd door hoekpilasters en horizontaal gemarkeerd door arduinen muurbanden.


ID: 389 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Grote Baan 202 (Aalst)
De pastorie is een herenhuis uit 1866 met voortuin, bijgebouwen en achterliggende tuin. De woning werd gebouwd in opdracht en op kosten van pastoor E.H.C.L. De Feyter.


ID: 381 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Grote Baan 213 (Aalst)
Neoclassicistisch getinte kerk georiënteerd naar het zuidoosten, gebouwd in 1859-61 naar ontwerp van de Gentse architect De Perre-Montigny. De plattegrond ontplooit een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting tussen twee lage sacristieën.


ID: 384 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Baan 6 (Aalst)
Gesloten hoeve, ingeplant aan de straat, met dubbelhuis, van zes traveeën en één verdieping onder een zadeldak met straatgevel uit midden 19de eeuw met recent parement.


ID: 45 | Bouwkundig element

Herberg Graaf van Egmont

Grote Markt 1 (Aalst)
Het huidige hoekhuis van twee en een halve bouwlaag en respectievelijk vijf en zes traveeën onder schilddak in combinatie met zadeldak, zou opklimmen tot 1777 en opgetrokken zijn uit de hergebruikte en herkapte zandsteen van het vroegere Steen.


ID: 416 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Hofstade-Dorp 10 (Aalst)
Gotische kerk met onder meer 14de-eeuwse kruisarmen en 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen, op een lichte hoogte gelegen in het dorpscentrum en beschaduwd door een linde en taxusboompjes. Omringd door een zandstenen muur, heropgebouwd in 1858 met geblokte neoclassicistische stijlen met siervaas bij de westelijke ingang.