Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 38116 | Bouwkundig element

Personeelswoning van Kasteel ter Meere van Vosselare

Meirebeekstraat 52 (Deinze)
Personeelswoning van circa 1860 en vermoedelijk naar ontwerp van architect Louis Minard die in dezelfde periode het kasteel verbouwde en de overige dienstgebouwen ontwierp. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, links en rechts geflankeerd door stal-en diensttravee onder lager schilddak.


ID: 35599 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vosselare en neerhof

Meirstraat 7, 13 (Deinze)
Kasteeldomein opklimmend tot midden 14de eeuw. Het landhuis werd verschillende malen heropgebouwd, door architect Louis Minard verbouwd in 1856 en 1873, maar in 1923-1924 volledig heropgebouwd onder Van Herrewege-De Wilde. Sober landhuis van drie bouwlagen onder mansardedak omgeven door . Op een eilandje in de vijver bevindt zich een bakstenen torengebouwtje in gotische stijl. Ten westen van het kasteeldomein neerhof met boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk naar ontwerp van Louis Minard.


ID: 38023 | Bouwkundig element

Zijdefabriek Lagrange

Meulenstraat (Deinze)
Zijdefabriek, opgericht in achterbouw van de Markt in 1857 door de gebroeders Lagrange als afsplitsing van de in 1851 door hun vader opgerichte firma. Tot voor kort volledig intact bewaard. Sindsdien zijn enkele getouwen naar Lyon, het museum van Deinze en van Gent overgebracht. Ruim verankerd bakstenen gebouw van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 38025 | Bouwkundig element

Beluikhuisjes

Meulenstraat 8-14 (Deinze)
Typische beluikhuisjes van twee of drie traveeën en twee bouwlagen onder verspringende zadeldaken, van circa 1860.


ID: 38067 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Astene, gemeenteschool en onderwijzerswoning

Nieuwstraat 3-7 (Deinze)
Voormalig gemeentelijk complex met gemeentehuis, school en woning van de onderwijzer, van 1866-68 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, uitgevoerd door aannemer L. Serck. Symmetrisch opgebouwd geheel van donkere baksteen, respectievelijk drie, vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Arduinen muurplaat met oorlogsmonument voor de gesneuvelden van 1914-18.


ID: 38068 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Amandus en Sint-Jobparochie

Nieuwstraat 8 (Deinze)
Achterin gelegen dubbelhuis met voortuin, afgesloten door bakstenen muur en ijzeren hek en siertuin. Ontpleisterde bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1853.


ID: 38029 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis

Ommegangstraat (Deinze)
Geschilderde bakstenen kapel van één travee onder zadeldak, van circa 1873 en opgericht als dankbetuiging door de familie Van Eechaute.


ID: 38139 | Bouwkundig element

Hoeve en Sint-Annakapel

Ongarijstraat 25 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve stallen ten zuiden op met gras begroeid erf, toegankelijk via een aardeweg met op linker hoek bij de straat schuin ingeplante Sint-Annakapel op rechthoekige plattegrond en driezijdige apsis, van circa 1860.


ID: 38120 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptistparochie met tuin

Ooidonkdreef 3 (Deinze)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak achter voortuin met ijzeren hekken tussen vierkante gewitte pijlers, gebouwd in 1853 op de plaats van de vroegere pastorie.


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.