Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 8281 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Burstdorp (Erpe-Mere)
Eenvoudige neogotische pseudobasilicale kerk met ommuurd tuintje en parking. Oudste vermelding van de kerk in 1117: huidige kerk van 1852-1855 naar ontwerp van architect Louis Minard. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, een driebeukig schip van zes traveeën, een koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting, noord- en zuidsacristie in de oksel van koor en schip. Achter het koor, bron van de Heilige Eligius met bakstenen kapelletje met beeld van de Heilige Eligius en twee engelen, 1912 gedateerd.


ID: 8279 | Bouwkundig element

Station Burst

Dorent (Erpe-Mere)
Station op de lijn Kortrijk-Denderleeuw. Geheel van drie ongelijke volumes, middendeel van twee en een halve bouwlaag en zijvleugels van anderhalve bouwlaag respectievelijk van drie en twee traveeën onder zadeldaken (mechanische pannen), van circa 1860- 1870.


ID: 8280 | Bouwkundig element

Wachterswoning

Dorent (Erpe-Mere)
Wachthuisje met twee ongelijke volumes van anderhalve en één bouwlaag met drie en één travee onder zadeldaken (mechanische pannen), van circa 1860- 1870.


ID: 8213 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Erpedorp (Erpe-Mere)
Neoclassicistische hallenkerk op een hoogte gelegen met deels bewaard kerkhof en omringende kerkhofmuur, opgetrokken in 1834 naar ontwerp van architect Johan Beeckman, dwars op de voormalige georiënteerde kerk uit de 14de tot de 16de eeuw die in 1827 gedeeltelijk werd gesloopt. Sacristieën van 1863 nar ontwerp van architect J.B. Goeminne. Ten noordwesten, twee hekpijlers met siervaas en trap.


ID: 8265 | Bouwkundig element

Voormalige gesloten hoeve

Landries 114 (Erpe-Mere)
Vrij grote gesloten hoeve met verankerde, bakstenen gebouwen, gegroepeerd rondom een gekasseide rechthoekige binnenkoer en gelegen in een open beboomd landschap. Jaartal 1864 op de zijpuntgevel aan de straatkant. Inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zeven traveeën. Haakse stalvleugel en dwarsschuur met rechthoekige muuropeningen.


ID: 8241 | Bouwkundig element

Passementfabriek C. Neckebroeck & Co

Nijverheidsstraat 128 (Erpe-Mere)
Passementfabriek "C. Neckebroeck en Co", voorheen "Au Glan d'Or" (Ad. Couckelbergh), opgericht ca. 1870, maar met talloze latere uitbreidingen.


ID: 8227 | Bouwkundig element

Azijnfabriek

Oudenaardsesteenweg 127 (Erpe-Mere)
Dubbelhuis, dat de vijf eerste traveeën van een constructie met een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) inneemt; beluikte rechthoekige vensters met hardstenen dorpels; rechte muurankers tussen de traveeën en boven de deur. De zesde travee wordt ingenomen door een zware poort met houten latei, waarop nog de tekst "Azynleggery".


ID: 8303 | Bouwkundig element

Watermolen

Ruststraat 10 (Erpe-Mere)
Oude nog werkende korenwatermolen op de Molenbeek. In 1870 verbouwing omschreven als olie- en korenwatermolen; in 1921-22 gedeeltelijk afgebroken: in 1924 veranderd in woning en in 1953 verenigd met aanpalend magazijn. Ensemble van bakstenen gebouwen onder zadeldaken met rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen. Achterpuntgevel van het dwarsgebouw voorzien van houten bebording.


ID: 8309 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Vlekkemdorp (Erpe-Mere)
Neogotische pseudobasilicale kerk van 1858-1860, gelegen op een kleine hoogte, met deels bewaard kerkhof met graftekens en omringende muur, en met een 18de-eeuwse calvarie tegen de sacristie. De plattegrond ontvouwt: een westtoren, een driebeukig schip met vier traveeën, een koor van één travee met driezijdige sluiting, noordelijke en zuidelijke sacristie.


ID: 13004 | Bouwkundig element

Hoeve Verscheyveld

Bergsebaan 14 (Essen)
Hoeve, opklimmend tot circa 1850. Losse opstelling met woonstalhuis, langsschuur, tuin, beukenhaag, boomgaard en omringende weilanden.