Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 19204 | Bouwkundig element

Pleinbeluik

Grauwpoort (Gent)
Lange, smalle, doch open toegang naar een interessant pleinbeluik dat reeds tijdens het eerste kwart van de 19de eeuw zijn huidige grondvorm gekregen had. Huidige bebouwing van 1845 en 1851. Beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën volgens spiegelbeeldschema.


ID: 19202 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Grauwpoort 9 (Gent)
Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak. In kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw, herkenbaar aan de overkragende verdieping waarvan de consoles deels zichtbaar gebleven zijn. Huidige gevelordonnantie dagtekent uit midden 19de eeuw, voorzien van een bepleisterde en beschilderde lijstgevel.


ID: 18295 | Bouwkundig element

Textielbedrijf Filature du Nord, later rijkswachtkazerne

Groendreef 181 (Gent)
Aan de Groendreef werd in 1870 het textielbedrijf "Filature du Nord" opgericht, later "Linière du Canal" en "La nouvelle linière du Canal" waarvoor architect Ferdinand Dierkens in 1924 de gebouwen ontwierp. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze site omgevormd tot rijkswachtkazerne. Hiervoor realiseerde men in de jaren 1970-1980 enkele uitbreidingen waaronder een hoogbouw met architectonisch beton naar ontwerp van Albert E. Preys.


ID: 18290 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing hoek- en rijhuizen

Groendreef 45-48 (Gent)
Eenheidsbebouwing met hoek- en rijhuizen met een bepleisterde lijstgevel van twee en een halve bouwlagen en drie (nummer 48) bouwlagen, daterend uit derde kwart 19de eeuw, nummer 45 van 1872, nummer 48 deel uitmakend van een groter geheel van 1874.


ID: 18291 | Bouwkundig element

Fabriek vuurvaste materialen

Groendreef 51 (Gent)
Achterin gelegen bewerkingshallen en ovens met schoorstenen van een fabriek van vuurvaste materialen, eertijds zogenaamd "J. Sugg et cie". Het industrieel complex werd opgericht en uitgebouwd in de jaren 1850-1860. Het vormt een belangrijke materiële getuige van industriële bedrijvigheid te Gent en is een zeldzaam geworden getuige van een verloren gegaan productieproces, waaronder de aanmaak van vuurvaste elementen voor gasfabrieken.


ID: 19212 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Groene Ooie 5-7 (Gent)
Op de nieuwe rooilijn gelegen breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, met zadeldak, uit derde kwart 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel bestaande uit twee gekoppelde enkelhuizen.


ID: 26598 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestaakstraat, Kollekasteelstraat 5, 5A (Gent)
Losstaande hoevegebouwen met oude kern, maar aangepast in de 19de eeuw. Erf oorspronkelijk toegankelijk ten noorden langs ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Boerenhuis ten zuiden van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak en ten westen van het erf een grote dwarsschuur van 1885.


ID: 26600 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Afspanning In den groenen staek en omgeving

Groenestaakstraat 70, 70A (Gent)
De oude afspanning werd reeds als zodanig vermeld in 1784. Aan de straatkant bevindt zich een witgeschilderd bakstenen gebouw van één bouwlaag op gepikte plint met zadeldaken, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ernaast hekpijlers met ijzeren hek en afsluiting van erf met twee knotlindes. Ten oosten witgeschilderd wagenhuis, daterend van 1853. Bij de hoeve ligt een deels omhaagd weiland.


ID: 26655 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Groenvinkstraat 21 (Gent)
Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak, gedateerd 1866.


ID: 26777 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Heilige Elisabeth van Hongarije, Heilige Michael en Heilige Engelen

Groot Begijnhof (Gent)
Driebeukige basilicale kerk van negen traveeën met recht afgesloten koor van één travee; ronde traptoren op polygonale aanzet in de oksel van westgevel en noordelijke zijbeuk. Plannen naar ontwerp van J. Bethune, eerstesteenlegging op 29 september 1873 en plechtige kerkwijding op 29 september 1875. Calvarieberg onder portiek met versierde puntgevel opgericht in 1875 tegen de oostgevel naar ontwerp van J. Bethune.