Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 20780 | Bouwkundig element

Herenhuis met tuinpaviljoen

Nederkouter 28B (Gent)
Enkelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met plat dak; verbonden met het huis ernaast. Vermoedelijk voorgevel vernieuwd in het eerste kwart van de 19de eeuw en voorzien van vernieuwd parement in aangepaste stijl in de eerste helft van de 20ste eeuw. Door es beschaduwd tuinpaviljoentje op achthoekige plattegrond aan de waterkant, volgens bouwaanvraag daterend van 1860.


ID: 20768 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Nederkouter 3 (Gent)
Bepleisterd hoekhuis van drie bouwlagen met schilddak, op verbouwingsaanvraag van 1847 met trapgevel, huidige voorgevel daterend uit het derde kwart van de 19e eeuw. Drie traveeën brede lijstgevel met rechthoekige vensters voorzien van fraaie omlijstingen met versierde oren en sluitsteen in second-empirestijl. Eenvoudige zijgevel in de Ketelvest van zes traveeën met lekdrempels.


ID: 20769 | Bouwkundig element

Rijhuis

Nederkouter 4 (Gent)
Rijhuis met bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen van 1867, doch vermoedelijk met oudere kern.


ID: 20785 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Nederkouter 47 (Gent)
Burgerhuis met bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen uit het derde kwart van de 19de eeuw. Winkelpui met faiencetegels volgens opschrift naar ontwerp van A. Claessens van 1930.


ID: 20788 | Bouwkundig element

Stadswoning Het zwaert hondeken

Nederkouter 53 (Gent)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met 19de-eeuwse bouwaanvraag met bepleisterde lijstgevel opgetrokken ter vervanging van een trapgeveltje in 1850.


ID: 20771 | Bouwkundig element

Stadswoning

Nederkouter 6 (Gent)
Diephuis van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen); de verankerde voorgevel is vermoedelijk een voormalige topgevel uit de zeventiende of 18e eeuw, bepleisterd, aangepast en verbouwd tot lijstgevel in 1867.


ID: 19548 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Annaparochie

Nieuwebosstraat 64 (Gent)
De pastorie van de Sint-Annaparochie werd in 1860-1862 opgetrokken in eclectische stijl naar ontwerp van van architect Jacques Van Hoecke. Het bouwvolume van de pastorie omvat enerzijds een hoofdvolume van drie venstertraveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Links paalt een woonhuisdeel van slechts één bouwlaag onder lessenaarsdaken en deels met plat dak.


ID: 18527 | Bouwkundig element

Vynckiersite

Nieuwevaart 51-53 (Gent)
Site van Vynckier, bedrijf van elektrisch schakelmaterieel, dat hier gevestigd is sinds 1937. Omvangrijk bedrijventerrein, dat voornamelijk de gebouwen van drie vroegere textielfabrieken groepeert: Parmentier, Van Hoegaerden & Cie, opgevolgd door Indiennerie, Teinturerie Gantoise en tenslotte de spinnerij Pipyn.


ID: 20809 | Bouwkundig element

Rijksgevangenis

Nieuwewandeling 89 (Gent)
Cellengevangenis, gebouwd in 1859-1861 naar ontwerp van architect Francis Derre. Het plan van de gevangenis is een imitatie van de gevangenis van Pentonville bij Londen van 1840. Het terrein waarop de gebouwen ingeplant zijn is een onregelmatige negenhoek afgebakend door een muur met rondgang voor de bewaking; de bredere zijde aan de straatkant bevat het poortgebouw, een bak- en natuurstenen constructie geïnspireerd op middeleeuwse versterkte burcht. Links van de inkompoort bevindt zich een gedenksteen ter nagedachtenis van tijdens de Tweede Wereldoorlog gefusilleerde politiek gevangenen.


ID: 19560 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen

Nieuwland 65-67 (Gent)
Achterin gelegen industrieel complex, opklimmend tot de huidenvetterij F. Lantheere, die in 1882 omgevormd werd tot de stoomkartonnen-buiskensfabriek K.J. Rogghe-Leroux. Bakstenen constructie van één bouwlaag in T-vorm, van 1852 en 1890, in deels gesloopte toestand. Best bewaarde gedeelte, onderkelderd voormalig bureelgebouw van drie traveeën, onder mansardedak, van 1890. Interieur, samengesteld uit vijf hallen, daterend uit 1890.