Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 60326 | Bouwkundig element

Neoclassicistische pastorie

Veldstraat 62 (Kortrijk)
Tot 1919 de eerste pastorie van de Sint-Jansparochie; gevelnis met beeld van Sint Rochus, gedateerd 1874. Neoclassicistisch woonhuis met lagere aanbouw met poort. Bepleisterde lijstgevel. Op bovenverdieping getoogde vensters en beglaasde gevelkapel. Op begane grond rechthoekige deur en poort en dito gewijzigd venster.


ID: 61056 | Bouwkundig element

Hof van Odo

Walleweg 115 (Kortrijk)
18de-eeuwse hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf. Oostelijke erfoprit met ijzeren hek tussen bakstenen muurtjes. Ten noorden het woonhuis, ten zuiden de stal. Ten westen schuur, gedateerd met gevelsteen "1875" in de noordelijke zijgevel.


ID: 60400 | Bouwkundig element

Likeurstokerij oud huis Mouliez-Busschaert

Wandelingstraat 2-4 (Kortrijk)
Opgericht in 1870 als "likeurstokerij De Hazewind". Breedhuis van circa 1870, met typische bepleisterde lijstgevel. Muurnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld van 1880, waarboven opschrift "O.L.V. HULP DER CHRISTENEN". Sierlijk uitgewerkte smeedijzeren "lantaarn" die de nis verlicht.


ID: 60405 | Bouwkundig element

Passionistenklooster

Wandelingstraat 33 (Kortrijk)
Complex gelegen tussen de Wandelingstraat, Veldstraat en Passionistenstraat en bestaande uit klooster, kloosterkerk en bedevaartstuin. Bakstenen afsluitmuur aan de Veldstraat geritmeerd door de rondboognissen. Aflijnende overhoekse muizentandfries. Uniek is het ingewerkte urinoir met houten klapdeurtjes.


ID: 60815 | Bouwkundig element

Klooster met Sint-Godelievekerk en vrije basisschool Sint-Godelieve

Watermolenwal 2-4, 8, 16 (Kortrijk)
Klooster met bijhorende Sint-Godelievekerk en de vrije basisschool Sint-Godelieve. Complex gelegen tussen de Izegemsestraat en Watermolenwal. In 1847-1848 opgericht onder impuls van weduwe Dinnecourt en haar dochter U. Dinnecourt, die verschillende woningen en percelen aankochten.


ID: 60834 | Bouwkundig element

Station Heule

Zeger van Heulestraat (Kortrijk)
Voormalig station van circa 1850. Gelegen langs spoorweglijn nummer 66, Brugge-Kortrijk, in gebruik genomen in 1847. Dieper in gelegen en loodrecht op de straat ingeplant gebouwtje met voorgelegen gekasseid plein. Typisch voorbeeld van eenvoudige stationsarchitectuur uit het midden van de 19de eeuw. Lage baksteenbouw met beschilderde lijstgevel. Getoogde vensters gevat in nis.


ID: 60822 | Bouwkundig element

Herenhuis

Zeger van Heulestraat 33 (Kortrijk)
Herenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw. Imposant breedhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 60832 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zeger van Heulestraat 58 (Kortrijk)
Burgerhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw. Deels vrijstaand dubbelhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel, gemarkeerd door vooruitspringende deurtravee. Verdiept portaal met bordes van vier treden en twee voetenschrapers.


ID: 39909 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Arthur Dezangrélaan (Kraainem)
In oorsprong 19de-eeuwse pijlerkapel, oorspronkelijk geflankeerd door twee lindebomen, heden enkel links nog een exemplaar.


ID: 208915 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Kraainem

Arthur Dezangrélaan 17 (Kraainem)
Alleenstaand onderkelderd gebouw met neotraditionele inslag, opgetrokken in 1867-1868 als school, gemeentehuis en woning voor het schoolhoofd.