Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 74487 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Huiseplein 3 (Kruisem)
Fraai huis van negen traveeën onder zadeldak met centraal getrapt dakvenster, in zijn huidige vorm daterend van 1872 doch oudere kern van vroegere hoeve.


ID: 74512 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Den Ast

Korte Aststraat 10-14 (Kruisem)
Oorspronkelijk landhuis gebouwd door de Gentse bouwkundige L. Roelandt en voltooid circa 1850; nadien herhaaldelijk aangepast. Kasteel met aanhorigheden met onder meer belvedèretoren en serres mooi ingeplant op de helling boven de beekvallei met aangelegde rozentuin ten westen en park met vijvers in landschappelijke stijl. Ten noorden palend aan het kasteel hoeve in U-vorm, het zogenaamde ''t Goed ten Ast'. Ten zuiden van het kasteel gelegen hovenierswoning.


ID: 43959 | Bouwkundig element

Estaminet De Statie / Bij CH. Hoste, Koopman

Kruishoutemsesteenweg 64 (Kruisem)
Palend aan de spoorweg, dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1858 onmiddellijk na de aanleg van de spoorlijn.


ID: 43967 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Kwaadstraat 7-9 (Kruisem)
Oorspronkelijk typische dorpswoningen van twee en drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met kenmerkende halfronde bovenvenstertjes, uit midden 19de eeuw.


ID: 74341 | Bouwkundig element

Herberg De Nachtegaal

Leeuwerikstraat 2-4 (Kruisem)
Langgestrekt gebouw van zeven traveeën onder zadeldak, reeds vermeld in 1774, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 301338 | Bouwkundig element

Grafkapel van de Familie de la Faille d'Huysse

Lozerstraat (Kruisem)
De grafkapel van de Familie de la Faille d'Huysse is opgericht in 1872 en uitgevoerd in de 19de-eeuwse Rundbogenstill. Het interieur vertoont neogotische en neoromaanse kenmerken.


ID: 74332 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Lozerstraat 16A (Kruisem)
Niet georiënteerd landelijk kerkje van 1844 naar ontwerp van architect Louis Minard, met voortuin afgesloten door lage muur en ijzeren hekken tussen rondgemetste pijlers met siervaasbekroning; achterliggend omhaagd kerkhof.


ID: 74352 | Bouwkundig element

Kerkhof van Lozer

Lozerstraat 16B (Kruisem)
Het kerkhof van Lozer werd aangelegd achter de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, op grond geschonken door de familie della Faille en gewijd in 1857.


ID: 74336 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie met tuin

Lozerstraat 18 (Kruisem)
De pastorie van Lozer werd links van de parochiekerk gebouwd achterin een deels ommuurde beboomde tuin, afgesloten door ijzeren hekken op bakstenen voet tussen ronde bakstenen pijlers. Het oorspronkelijk huis had drie traveeën en slechts één bouwlaag en werd gebouwd samen met de kerk in 1844.


ID: 74338 | Bouwkundig element

Jongensschool van Lozer

Lozerstraat 26 (Kruisem)
Jongensschool, gebouwd in 1867 onder invloed van pastoor De Smet op grond van de familie della Faille d'Huysse. Bakstenen gebouw van vijf traveeën onder schilddak met hoge vernieuwde ramen onder betonnen latei.