Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 91500 | Bouwkundig element

Hoeve uit 1927

Beiaardstraat 51 (Lendelede)
Gerenoveerde hoeve uit 1927, op oudere site die minstens opklimt tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Gelegen nabij de grens met Izegem, waar de weg een bocht in rechte hoek maakt. Een kaart in het renteboek van de heerlijkheid Grysperse (1723) beeldt het woonhuis af op de huidige plaats.


ID: 91510 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Dorpsplein 27 (Lendelede)
Neoclassicistisch burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 91521 | Bouwkundig element

Herberg De Kroone

Dorpsplein 4 (Lendelede)
Volgens literatuur gebouwd in de 18de eeuw, vergroot tot het huidige pand circa 1874. De vroegste gegevens dateren uit 1772, wanneer er zich de bakkerij van Jacobus Wallays bevindt. Bebouwing op deze plaats voorkomend op het primitief kadasterplan (circa 1830), toen eigendom van bakker Jacobus Laga.


ID: 91557 | Bouwkundig element

Dorpswoningen met bedrijfsgebouw

Kasteelstraat 3-7 (Lendelede)
Twee van oorspronkelijk drie woningen, gebouwd rond 1872 in opdracht van wagenmaker Jan Desiré Vanloosfeldt. In 1910 werden ten noorden van de woningen twee langwerpige bedrijfsgebouwen opgericht, vermoedelijk als timmerateliers. De bewaarde woningen kregen tijdens het interbellum een winkelpui.


ID: 91564 | Bouwkundig element

Wegkruis Hanssens Kruis

Kortrijksestraat (Lendelede)
Wegkruis, gelegen bij de erfoprit van hoeve Hanssens (nr. 34), daarom ook "Hanssens Kruis" genoemd. Aangeduid op de kaart van het Dépôt de la Guerre (1873, revisie op terrein in 1862). en het Institut Cartographique Militaire (1896, revisie op terrein in 1883). Houten kruis, witgeschilderd beeld.


ID: 91568 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Kortrijksestraat 86 (Lendelede)
Landarbeiderswoning met stal, opgetrokken rond 1860 voor werkman Ivo Huysentruyt uit Lendelede, ter vervanging van een ouder volume. Langwerpig volume van een bouwlaag onder zadeldak, bestaande uit woonhuis van zes en stal van drie traveeën.


ID: 91573 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste

Kuurnsestraat (Lendelede)
Kapel, volgens het kadaster opgetrokken rond 1860 door landbouwers Piccavet-Algoedt. In 1958 registreert het kadaster een 'vergroting' van de kapel, wanneer een nieuwe voorgevel wordt toegevoegd. Kapel in witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint, onder zadeldak in mechanische pannen. Vernieuwde voorgevel in gele parementsteen met gebruik van bruine baksteen voor omlijsting, plint en afboording.


ID: 91580 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand van 1872

Manpadstraat (Lendelede)
Opgericht in 1872 door de hoeve-eigenaars, de steenbakkers- en landbouwersfamilie Vandeputte. Roodbakstenen kapel onder zadeldak in daktegels (nok schuin tegenover de straat), bekronend ijzeren kruis. Rondbogige houten vleugeldeur met kleine tralieopening, geflankeerd door pilasters.


ID: 91581 | Bouwkundig element

Steenbakkershoeve

Manpadstraat 9 (Lendelede)
Toegankelijk via een erfoprit aan westzijde van de straat, gesitueerd tussen het kruispunt met de Hulstemolen- en de Rozebeeksestraat, bestaande uit begin-20ste-eeuwse landgebouwen en woonhuis vermoedelijk met oudere kern. Minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw.


ID: 91588 | Bouwkundig element

Bergmolenkruis

Molenstraat (Lendelede)
Geplaatst tegen een gekandelaarde haagbeuk, tegenover de plek waar zich voorheen de Bergmolen bevond. Eenvoudig houten kruis met ijzeren polychroom uitgevoerd Christusbeeld.