Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 88055 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning van gemeenteschool

Stationsstraat 152 (Oostkamp)
Gemeenteschool van 1873. Vooraan bestaande uit de schoolmeesterswoonst, waarop in oorsprong achteraan een dwarsvleugel was gebouwd met enkele klaslokalen. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd leien schilddak. Verankerde bruine baksteenbouw met gebruik van witte natuursteen voor de hoekkettingen en de negblokken rond de voordeur.


ID: 88056 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing, gedateerd 1874

Stationsstraat 159-161 (Oostkamp)
Eenheidsbebouwing daterend van circa 1874 confer datumsteentje in de zijgevel. Verankerde lijstgevels van bruine baksteen gecombineerd met oranje voor de strekken.


ID: 88051 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gemeentepark de Valkaart

Stationsstraat 99, 129 (Oostkamp)
Voormalig kasteeldomein aan de straatzijde voorzien van twee bakstenen pijlers met geprofileerde, natuurstenen bekroning en daartussen een bewaard ijzeren hekken van 1877. Bepleisterde villa van circa 1953, geïnspireerd op de cottagearchitectuur, op lichte verhoging gebouwd en omgeven door een drietal graslanden, vijvers/waterpartijen en enkele oudere parkbomen. Bijgebouw, oorspronkelijk volume op een L-vormige plattegrond. In het park staat een pijlerkapelletje, gebouwd in 2001, in witgeschilderde baksteen onder een zadeldakje; rondboognis met Mariabeeldje, omringd door een lindeboom en enkele taxussen.


ID: 88285 | Bouwkundig element

Tempeliershoeve

Tempeliersstraat 2 (Oostkamp)
Belangrijke, historische hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een heden verhard erf. Voormalig centrum van één van de vele heerlijkheden op het grondgebied van Ruddervoorde, met name het Hof van Ruddervoorde.


ID: 88305 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Torhoutsestraat 122 (Oostkamp)
Eénlaagse woning van circa 1859. Verankerde bakstenen woning van vier traveeën met een zadeldakje met Vlaamse pannen bedekt. Vrij gebleven zijgevel links vertoont sporen van twee, nu dichtgemetste nisjes van gesinterde baksteen met kruisje erboven.


ID: 88296 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Torhoutsestraat 26 (Oostkamp)
In kern 19de-eeuws breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met Vlaamse pannen. In de jaren 1930 krijgt de woning een eigentijds gevelparement. Gecementeerde lijstgevel met art-decogetinte granito fries op getrapte pseudoconsoles onder de gootlijst.


ID: 88067 | Bouwkundig element

Buitengoed van de familie Van Caillie

Van Cailliedreef 7 (Oostkamp)
Buitengoed van de familie Van Caillie daterend van 1868-1869. Imposante, bepleisterde en witgeschilderde woning beïnvloed door de cottagearchitectuur confer verspringende bedaking en compact grondplan. Ten noorden van de woning ligt een zeker 18de-eeuws bos, afgeboord met een beukhaag. In het bos staat een statige opgaande zomereik.


ID: 88327 | Bouwkundig element

Hoeve

Vrijlatenstraat 35 (Oostkamp)
In oorsprong begin 19de-eeuwse hoeve die in de jaren 1920 grondig is verbouwd. Erf, afgesloten door een roodgeschilderde dubbele buishekkenpoort tussen witgeschilderde, betonnen pijlers. Boerenhuis van drie traveeën met geïncorporeerde stal van vier traveeën. Uiterst links hangt tegen het staldeel een houten heiligenkastje. Schuur met hoge metalen schuifpoort en twee kleinere poorten onder metalen leggers onder een groengeschilderd houten laadluik.


ID: 88329 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Westkantstraat (Oostkamp)
Kapel van 1869. Witgeschilderde baksteenbouw op een rechthoekige plattegrond. Zadeldakje met rode pannen met een ijzeren kruis op de nok. Rondboogvormige toegang.


ID: 88330 | Bouwkundig element

Hoeve

Westkantstraat 12 (Oostkamp)
Inwaarts gelegen hoeve die in kern mogelijk opklimt tot het begin van de 18de eeuw. Toegankelijk via een verharde erfoprit met aan het begin een Onze-Lieve-Vrouwkapelletje. Oorspronkelijke hoevebebouwing gelegen rondom een verhard erf met een éénlaags boerenhuis.